Vårdpersonal undersöker en patient på Jinyintansjukhuset i Wuhan i Hubeiprovinsen. Foto: AP/TT

Expert: Inte säkert att epidemin får fart i Afrika

Uppdaterad
Publicerad

Coronaviruset har nu spridit sig till Afrika. En utländsk besökare har diagnosticerats i Egypten och vårdas i isolering, enligt hälsodepartementet. Det behöver dock inte vara början på en bredare spridning på kontinenten, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Beskedet från Egyptens hälsodepartement gavs på fredagen, men det är oklart när personen kom in i landet. Personen, som inte uppvisar några allvarliga symtom, är nu isolerad på ett sjukhus.

Egyptiska myndigheter lyckades bekräfta fallet genom att kontrollera passagerare som kom in i landet från länder som har haft bekräftade fall av coronaviruset.

Experter har varnat för att viruset kan sprida sig snabbt, om det får fäste i länder med svag sjukvård.

Resvägarna avgörande

Medelinkomstlandet Egypten har dock så pass goda rersurser att detta första fall inte är särskilt oroande, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Han tror inte heller att de många kinesiska affärsintressena i afrikanska länder behöver leda till att smittan tar fart där.

– Det är ju så att kontakterna och resandeströmmarna mellan Kina och Afrika ser väldigt annorlunda ut jämfört med Europa. Här har vi ju stora turistströmmar, det har man inte alls i Afrika.

– Kineserna som är där kommer ju dit för att jobba, de åker inte mycket fram och tillbaka och bor ofta i sina egna områden, säger Tegnell.

Beredskap i Kongo

Han besökte i veckan Kongo-Kinshasa och bedömer att myndigheterna har en stor medvetenhet om riskerna.

– Man använder beredskapen man har byggt upp för sina ebolafall på ett bra sätt. Man har bra beredskap vid sina gränser och man har viss kapacitet att ta emot och isolera patienter i vissa delar av landet. Sedan är det ju ett väldigt stort och komplext land där stora delar är väldigt fattiga och där det förstås skulle vara väldigt allvarligt om viruset kom in.

I Kina har ytterligare 143 personer dött till följd av viruset och världen över har fler än 1 500 har dött av det. Minst 66 000 människor har konstaterats bära på viruset.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Coronavirusets spridning på 60 sekunder Foto: CDC/ AFP

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Kina

Mer i ämnet