Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Glada passagerare direkt efter att de fått gå av MS Westerham. Foto: Heng Sinith, AP / TT

Lyxkryssaren som nekats av fem länder har till slut fått angöra hamn

Publicerad

Kryssningsfartyget MS Westerdam med över 2 000 personer ombord har de senaste dagarna nekats att angöra hamn i fem länder av rädsla för coronavirus ombord. Nu har fartyget tillåtits lägga till i Kambodja och lättnaden bland passagerarna är enorm.
– Jag tänkte: Är det verkligen sant, säger passageraren Angela Jones.

MS Westerdam lämnade Hongkong den 1 februari och skulle angöra ett antal hamnar under två veckor. Men drömsemestern för passagerarna blev i stället isolering och ett ändlöst kryssande utan att få lägga till. Efter att ett japanskt kryssningsfartyg sattes i karantän med mer än 200 coronafall ombord växte rädslan i hamnar runt om i Asien.

Oro ombord

Trots att inga coronafall konstaterats på MS Westerdam nekades fartyget att angöra hamnar i Thailand, Taiwan, Guam, Fillippinerna och Japan. Oron växte ombord.

-Det var så många gånger som vi trodde att vi skulle få åka hem bara för att avvisas i sista stund, säger passageraren Angela Jones till nyhetsbyrån Reuters.

Till sist fick kryssningsfartyget tillstånd att angöra hamnen i Sihanoukville i Kambodja efter direkt godkännande av landets premiärminister. Sjukvårdspersonal testade några febersjuka passagerare ombord men ingen var smittad med coronavirus och på fredagsmorgonen fick passagerarna lämna fartyget för vidare transport till sina hemländer.

Knäböjde

Några passagerare sågs knäböja av lättnad när de gick i land.

Enorm lättnad efter att MS Westerham fått angöra hamn. Foto: Heng Sinith, AP / TT

– Det är helt underbart att vara här, säger passageraren Anna Marie Melon.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Amerikanska Angela Jones, en av passagerarna, berättar om hur det har varit ombord på skeppet MS Westerdam de senaste två veckorna. Foto: Privat, Becky Bohrer/AP/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Kina

Mer i ämnet