Kammaråklagaren Louise Helleday tittar brett i sin utredning. Foto: SVT

Åklagaren om utredningen kring hundattacken: ”Tittar brett”

Publicerad

Utredningen kring den tragiska händelsen då en pojke omkom i en hundattack i Ljusnarsberg pågår för fullt.
– Det finns fortfarande misstanke om brott mot hundägaren, men vi måste titta mer brett på det här, säger Louise Helleday, kammaråklagare i Örebro.

Efter fredagens dödliga hundattack i Ljusnarsberg inleddes en utredning om vållande till annans död och bristande tillsyn av hundar.

En knapp vecka inpå utredningen kvarstår misstankarna mot en kvinna i 60-årsåldern.

– I och med misstanke om vållande till annans död tittar vi först på vad som har hänt och där är aktsamhetsfrågan viktig. Det finns fortfarande misstanke om brott mot hundägaren, men vi måste titta brett på det här och inte fastna vid det. Vi tittar bredare på vad som har hänt och hur historiken ser ut kring hunden, säger Louise Helleday.

Ovanligt fall att utreda

Är det en svårare utredning än vanligt eftersom det rör en hund som dödat en människa?

– Det är svårt att svara på, men det är ju ovanligt. Eftersom det rör en hund dyker många andra frågor upp som inte bara rör själva hunden.

I dagsläget är det enligt åklagaren inte aktuellt att frihetsberöva kvinnan som utreds.

– När vi tittat på frågan om frihetsberövande har vi gjort en riskbedömning. Det handlar bland annat om risken för att personen ska fly, begå fler brott eller försvåra utredningen, säger Louise Helleday.

Polisen i Lindesberg har tagit över utredningen

På polisen har avdelningen för grova brott lämnat över utredningen till polisen i Lindesberg. Anledningen är den höga belastning som enheten har med utredningar då ytterligare ett misstänkt mord skedde i Örebro under måndagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hundattack Ljusnarsberg

Mer i ämnet