Nu svarar utredningschefen på frågan varför man bytt spaningsledare. Foto: SVT

Utredningschefen om petningen: ”Missförhållanden man inte kan vänta med”

Uppdaterad
Publicerad

Peter Springare har plockats bort som spaningsledare kring det uppmärksammade mordet på en 45-årig kvinna. Nu kommenterar utredningschefen Lars Bergman varför åtgärderna vidtagits.
– Vi har en vardag att förhålla oss till där hela arbetsplatsen ska fungera, säger han till SVT Nyheter Örebro.

En dryg månad har gått sedan en 45-årig kvinna anmäldes försvunnen från sitt hem i Örebro. Fyra dagar senare upptäcktes en kropp i närheten av hennes bostad.

Utredningen har enligt uppgifter till SVT Nyheter Örebro  fått intern kritik för vilka utredningsinsatser som sattes in vid försvinnandet och att Peter Springare tog semester innan kroppen hittades.

Andra skäl bakom petningen

Enligt Lars Bergman, chef på utredningsenheten, ligger andra skäl bakom att spaningsledaren plockats bort från utredningen. Skälen ska inte vara kopplade kring brister i mordutredningen.

– Jag har inga synpunkter eller kommentarer runt mordutredningen. Jag har inte heller fått några signaler från förundersökningsledaren som är åklagaren. Där är bedömningen att ärendet har skötts bra. Det ligger andra saker bakom åtgärderna. Jag har fullt förtroende för den organisation vi byggt upp kring mordet och jag har inga synpunkter på hur spaningsledningen skött ärendet fram till att de fick nya arbetsuppgifter, säger Bergman.

”Problem med relationerna”

Vad som exakt ligger bakom åtgärderna vill Lars Bergman inte gå in på. Däremot anser han att man hamnat i ett läge där det inte fanns någon annan väg att gå än att plocka bort Peter Springare från utredningen.

– Vissa saker går inte att vänta med. Vi är en stor arbetsplats med ungefär hundra personer på utredningssektionen. Vi har en vardag att förhålla oss till där hela arbetsplatsen ska fungera, säger Bergman.

Ser du några bekymmer med att allt det här sker under pågående utredning?

– Det är en problematik utifrån hur allmänheten betraktar polisen. Interna personalfrågor kommenterar vi som sagt var inte. Att det uppstår problem med relationerna mellan underställda chefer och underställda förundersökningsledare är olyckligt vid den här tidpunkten. Samtidigt är det missförhållanden man inte kan vänta med när det kommer till att göra arbetsrättsliga åtgärder. Därför är beslutet fattat att göra tillfälliga omplaceringar.

SVT söker Peter Springare

SVT Nyheter Örebro söker Peter Springare för en kommentar.

Under måndagen sa han kortfattat till SVT att ”man kan säga att jag ska på semester”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hjärstamordet

Mer i ämnet