Foto: Johannes Weckström SVT

Utställningen som provocerade är tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått femton år sedan fotoutställningen Ecce Homo rörde upp i Örebro.

– Utanför utställningslokalen stod en ungdomsmob som väntade på mig och skulle misshandla mig.

När Elisabeth Ohlson Wallin kom till Örebro 1998 med sin utställning ”Ecce Homo” hade debatten kring bilderna rasat under några månader. Trots det säger hon att det blev en chock att mötas av ilskna ungdomar som ville ge sig på henne handgripligen. Men det var bara början.

Örebro pride 2013

Ett av konstverken utsattes för ett sabotageförsök när någon tände eld på det. Spaltmeter av insändare skrevs i lokalpressen, en av dem undertecknad av 14 frikyrkopastorer och en skolpräst fick senare sparken när han uttalat sig diskriminerande om homosexualitet.

Idag finns samlingen med bilderna med på Time Magazines lista över ett av de 20 farligaste konstverken i världen.

”Betydligt mer oskuldsfull då”

Men nu är hon åter i Örebro med alla bilder i mindre kopior av originalen från ”Ecce Homo”. Den består 12 bilder med bibliska motiv där homosexuella poserar med en Jesus som vi inte är vana att se honom. När Elisbeth började fotografera bilderna 1996 hade hon en naiv inställning.

– Jag var en helt annan Elisabeth då. Betydligt mer oskuldsfull. Jag hade ingen aning om vilka krafter som gömde sig där, säger Elisabeth Ohlson Wallin.

Fördomarna finns kvar

Flera hundra tusen personer har allsedan dess sett bilderna och den fortsätter väcka starka reaktioner i andra delar av världen. Elisabeth kan exempelvis inte ställa ut den i Ryssland för närvarande och hon vågade inte själv åka till Belgrad förra året där 2000 poliser hårdbevakade utställningen som pågick endast en kväll. I Sverige har dock saker hänt på 15 år.

– Mycket har hänt sen sist vad gäller lagstiftningen för oss HBT-personer, men den svenska folksjälen är inte riktigt lika långt fram som lagstiftningen. Det finns fortfarande jättemycket fördomar mot homosexuella, transpersoner och bisexuella, avslutar Elisabeth Olson Wallin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Örebro pride 2013

Mer i ämnet