Foto: SVT

Efter det brutala mordet på Susanne – nu vill han bli fri

Uppdaterad
Publicerad

Han mördade deras barn och våldtog deras barnbarn Sofie.

Nu är den 47-årige mördaren en av många livstidsdömda som vill bli frigiven.

– Efter vad han gjorde mot Sofie ska han överhuvudtaget inte vara ute i vårt samhälle, säger Vivi-Anne Hård.

Bedömningsprocessen för livstidsdömda ändrades 2006 – sedan dess har fler mördare släppts ut. Det visar SVT Nyheters granskning.

Natten till den 25 september 2004 mördades Susanne Evaldsson hemma i sin lägenhet i Vivalla i Örebro. Efter en utdragen och brutal misshandel där mördaren slog och stampade på hennes huvud dränkte han henne slutligen i badkaret.

Efter mordet våldtog han hennes 14-åriga dotter Sofie som sett hela misshandeln. Stora delar av det som egentligen hände den natten är fortfarande sekretessbelagt av tingsrätten. Men våldtäkten pågick under flera timmar – samtidigt som mamman låg död i badkaret.

#LIVSTID

– Sofie ringde och sa ”Mamma är död” det var så vi fick reda på det och då trodde jag att hon hade tagit livet av sig. Vi slängde oss i bilen och åkte till polisstationen men vi fick inte träffa henne, säger Vivi-Anne Hård.

– När vi kom dit fick vi reda på vad som hade hänt. Att Susanne var mördad och att Sofie var drabbad. Att hon hade blivit misshandlad, våldtagen och drogad, säger Fredrik Hård.

KARTA: Morden som gav ett livstidsstraff

Den nu 47-årige mördaren greps samma dag och dömdes senare till livstids fängelse. Han har avtjänat 12 år av sitt straff och ansöker nu om att bli frigiven.

– Att man i vredesmod kan begå mord, det kan jag förstå när man är drogad. Men det han gjorde mot Sofie det kan jag icke förstå. Han ska inte ut i vårt samhälle, säger Vivi-Anne Hård.

Alla kan ansöka

Sedan 2006 kan alla som blivit dömda till livstidsstraff och som avtjänat minst tio år i fängelse ansöka om att bli frigivna. Då blir det upp till Örebro tingsrätt att värdera brottet, se hur mördaren har skött sig och om det finns risk för återfall i ny brottslighet.

Läs mer: Så bedöms om mördare ska släppas

SVT Nyheters granskning visar att tingsrätten på tio år, sedan 2006, har släppt ut fler mördare än vad regeringen, som tidigare fattade besluten, gjorde på 40 år. Totalt har Örebro tingsrätt avgjort närmare 300 ansökningar och beslutat att knappt 80 mördare ska friges. Många av dem är redan ute i samhället, medan andra snart kommer att släppas ut.

– Jag tror inte att det har blivit lättare att komma ut nu utan att det snarare handlar om att det är fler som döms till livstidsstraff, säger Ulrika Haggård som är socialutredare på rättsmedicinalverket.

Hög återfallsrisk

Rättsmedicinalverket är en av instanserna som är med och utreder om livstidsdömda ska släppas ut. Mellan 1975 och 2015 dömdes 353 personer av svenska tingsrätter till lagens strängaste straff. Ungefär hälften sitter fortfarande kvar i fängelse.

TV: Livstidsstraffet – så fungerar det

En av de viktigaste faktorerna för att få straffet tidsbestämt är att risken för ny brottslighet är låg. När psykologer träffat den 47-årige man som mördade Susanne Evaldsson, anser de att han har en hög risk för återfall i ny brottslighet. Men samtidigt har han under tiden i fängelse erkänt vad han gjort och bett om att få träffa flickan han våldtog.

– Han har velat träffa Sofie nu efter men hon vill inte att han ska veta hur hon ser ut. Hon är fortfarande rädd. Det sista han sa till henne var att han skulle döda henne om hon berättade för någon, säger Fredrik Hård.

Beslut i vår

Örebro tingsrätt kommer under våren att ta ställning till om mördaren ska få straffet tidsbestämt och ska släppas ut.

– På grund av honom har två barn förlorat sin mamma, barnbarn som inte fick träffa sin mormor. Han har förorsakat ett antal personer livslånga lidanden och att han då skulle komma ut efter 10-15 år, det anser jag är fullständigt felaktigt. Han ska inte komma ut, säger Fredrik Hård.

Sofie är ett fingerat namn.

Så många har släppts ut

Örebro tingsrätt behandlade under perioden 2006-2016 ca 300 ansökningar. I 76 fall beslutade de att mördarna ska friges. I 214 fall har de sagt nej eller av annan anledning inte behandlat ansökan. I vissa fall har Göta hovrätt eller Högsta domstolen ändrat tingsrättens beslut.

Nådeinstitutet som tidigare beslutade om när en livstidsdömd person skulle släppas ut bestod av politiker. Mellan 1965 och 2007 beviljade de 55 livstidsdömda personer nåd.

Källa: Örebro tingsrätt, Rättsmedicinalverket

Livstids fängelse i Sverige

Livstids fängelse är lagens strängaste straff i Sverige. Det innebär att den dömde sitter frihetsberövad i fängelse, men hur länge vet inte den dömde. Praxis är dock att livstidsdömda fångar kan få straffet omvandlat till ett tidsbestämt.

Det är Örebro tingsrätt som har ansvaret för den bedömningen, sedan 2006. Risken för återfall i brott är det som väger tyngst när man bestämmer om någon ska få sitt straff omvandlat eller inte. Tidigare kunde en dömd ansöka om nåd hos regeringen.

I snitt sitter en livstidsdömd frihetsberövad i 16 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#LIVSTID

Mer i ämnet