Vändningen: Krami får vara kvar – hjälper exkriminella till jobb och utbildning

Uppdaterad
Publicerad

Lokalerna var uppsagda och bedrövelsen stor bland deltagare och anställda i höstas efter beskedet att Krami skulle läggas ned. Men nu tvingas Arbetsförmedlingen och Kriminalvården backa från beslutet.

– Lika besviken som jag var i höstas lika glad är jag nu, säger Fekreyesus Yohannes, arbetsförmedlare Krami i Örebro.

Krami hjälper personer som tidigare varit kriminella och eller har levt i missbruk till jobb eller utbildning. Efter en översyn av Krami beslutade Arbetsförmedlingen och Kriminalvården att lägga ner.

– Vår samverkan med Kriminalvården kommer att se annorlunda ut i framtiden, sa Maria Kindahl, biträdande chef verksamhetsområde arbetssökande, Arbetsförmedlingen till SVT nyheter Örebro i november förra året.

Uppdrag från regeringen

Men efter att regeringen i regleringsbreven till de båda myndigheterna gav uppdraget att utveckla Krami eller motsvarande verksamheter under 2022 backar Arbetsförmedlingen och Kriminalvården från nedlägningsbeslutet.  I Örebro behöver Krami nu ta ett omtag.

– Vi meddelade ju alla deltagare och samarbetspartners att vi skulle lägga ner så vi har inte så många anmälda till uppstarten i februari, säger Fekreyesus Yohannes.

I klippet hör du mer från Fekreyesus Yohannes.

KRAMI

  • För dem som är 18 år eller äldre och som vill ändra livsstil och komma bort från missbruk och kriminalitet
  • Erbjuder sociala aktiviteter
  • Förbereder deltagarna att komma ut på arbetsmarknaden och hjälper till att hitta praktik som kan utmynna i arbete
  • Även efter att deltagarna fått jobb kan både de och arbetsgivaren få fortsatt stöd från Kramis personal
  • Drivs av kommunen, Kriminalvården och Arbetsförmedlingen
  • Finns i Borlänge, Eskilstuna, Halland, Gävle, Göteborg, Helsingborg, Kristianstad, Luleå, Malmö, Stockholm, Trollhättan/Vänersborg, Umeå, Uppsala, Västerås och Örebro.
  • I hela landet får drygt 3 av 10 deltagare jobb eller utbildning inom ett år, enligt Arbetsförmedlingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.