Foto: SVT

Var det rätt eller fel att lägga ner Vivallas högstadium?

Publicerad

För ungefär två år sedan valde politikerna i Örebro att lägga ner högstadiet i Vivalla. Men forskning visar att skolor i särskilt utsatta områden behövs och fungerar som en fristad i ungdomarnas liv.
Tisdagens chatt handlade huruvida det var rätt eller fel att lägga ner högstadiet i Vivalla. Om du missade den kan du fortfarande läsa inläggen här.

SVT rapporterade · Var det rätt eller fel att lägga ner Vivallas högstadium?

07.36
Med tanke på den katastrofala oordning och bara tjafs och bråk och ingen undervisning för eleverna. Så är det bättre låta dem träffa andra elever så de lär sig umgås och uppföra sig i skolan .
07.36
Det fanns negativa sidoeffekter av att eleverna hamnade på andra skolor. Många av eleverna fortsatte med sina svåra beteendeproblem, så problemet var egentligen inte löst och många av de andra skolorna hade inte erfarenhet eller resurser att hantera barn som var så inriktade på att förstöra undervisningen, hota andra elever och bråka med lärarna. Skolor med elever med svåra beteendeproblem, behöver ett utarbetat samarbete med elevhälsa, barnpsykiatri, socialtjänst och familj. Tyvärr är det alltför ofta eleverna har svåra hemförhållanden och placering på fosterhem borde övervägas.
09.03
Jag håller med Eva. Det är bara att flytta problemen från en skola till en annan, vilket tydligt märks på den skola jag jobbar på.
10.24
Det är nog svårt för skolan i sig att lösa eftersom mycket av problemen är på grund av bristande uppfostran/stöd hemifrån. Många av föräldrarna är dessutom lågutbildade eller har själva valt att inte lära sig så mycket svenska och kan därför inte hjälpa sina barn med läxor och sånt som föräldrar ska göra Insatser behövs då både för barn och föräldrar.
10.38
Tycker det var rätt beslut att lägga ner.
10.41
Det verkar som att politiken ville dölja dåliga skolresultatet i Vivalla genom att stänga högstadiet. Man skulle ha gett lärarna i Vivillaskolan lönetillägg istället. Varför ska en lärare vilja jobba i Vivallaskolan (med barn som behöver mer stöd) med samma lön när man kan få jobb på andra skolor? Ge högre lön till lärare i Vivallaskolan för kunna locka duktiga lärare till skolan.
Med vänliga hälsningar
Mohammed Barkhad
Ekonom och f.d. fritidspolitiker
11.56
Jag är övertygad om att det var rätt beslut att stänga.

Vi behöver en ökad integration, och ju tidigare i livet den börjar, desto mer naturligt blir det i det vuxna livet. Även om det just nu kan bli stökigare på de fördelade skolorna, tror jag att den långsiktiga effekten av unga människors exponering för varandra och varandras kulturer kommer visa sig positiv. Det är något som förhoppningsvis hjälper oss alla i längden.
12.21
SVT:s reportrar Louise Gustavsson och Tomas Wedin är på plats i Vivalla centrum och pratar med närboende. Så här sa Manar som går på högstadiet och bor i Vivalla men nu får åka buss till skolan:
 

"Det blir stress, vi får vakna tidigt och kommer försent till skolan om vi missar bussen. Den går bara var femtonde minut, inte så ofta. Sen vill man vill gärna komma hem snabbt, men nu måste man åka buss. 

Men ska jag vara ärlig så... I Vivallaskolan var det kaos. På Nikoali lär jag mig mer och jag har fått bra betyg. 

I Vivalla är det få svenskar och när det är bara invandrare så blir det kaos. Jag vet inte varför det går bättre nu. Nu respekterar vi varandra i klassen. Jag vet inte varför det är så. 

Tidigare fanns det platser i Örebro som jag aldrig varit på, men nu när jag åker buss ser jag nya ställen, typ slottet. Sedan får jag nya kompisar.

Jag skulle ha gått i Vivalla om jag kunde eftersom det är närmare. Men jag vet inte om det var rätt eller fel att stänga, men för mig och de små barnen var det nog bra. De små barnen lär sig av de äldre som bråkar annars och det kommer påverka deras betyg när de blir större."

12.23
Jag vet inte om beslutet var rätt eller inte. Men det verkar som om det finns viktiga närliggande frågor i debatten som samhället, inklusive media, misslyckats med att belysa.

Det är inte barnens fel. Kommunen har misslyckats med undervisningen. Barn är alltid stökiga, men det är kommunen som har tappat bollen. Varför peka så mycket på barnen? För att många har invandrarbakgrund?

Problemet ligger i segregering. Jättebra att man försöker bryta denna segregering med hjälp av bussning, såsom man gjorde i USA exempelvis. Påminner om det. Men problemen ligger inte i skolan. Utan i klasskillnader, och andra socioekonomiska förhållanden som måste tacklas i främsta rummet. Dessa problem kan inte lösas med att enbart bussa elever till andra skolor.
12.41
På plats i Vivalla centrum har vi även pratat med en kvinna som vill vara anonym, som sa såhär:
 

"Jag tycker det är bra. Barnen blandas och det är bra att de får lära sig om andra kulturer. Det blir lättare med språket också."

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nedläggningen av Vivallaskolans högstadium

Mer i ämnet