Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Katarina Arkehag, förvaltningschef förskola och skola, Örebro kommun. Foto: Johannes Weckström /SVT

Var fjärde niondeklassare i Örebro når inte godkänt

Uppdaterad
Publicerad

Varken bättre eller sämre än före pandemin. Så kan man sammanfatta statistiken för andelen niondeklassare i Örebro kommun som är behöriga för gymnasiets yrkesprogram.

76 procent av niorna på de kommunala skolorna i Örebro kommun har tillräckliga betyg för vidare studier, medan 24 procent inte hade det när betygen delades ut på skolavslutningsdagen.  

– Vi är naturligtvis inte nöjda med att så många inte når behörighet. Vi vill att många, många fler ska nå behörighet och vi har ett arbete sedan flera år tillbaka som vi hoppas ska ge effekt framåt, säger Katarina Arkehag, skolchef i Örebro kommun.

Vad handlar det om?

– Vi ser att det ser väldigt olika ut i olika skolor, man har olika behov. Det kan handla om föräldrars utbildningsbakgrund, lärarnas kunskap och kompetens. Det handlar också om att sätta fokus på särskilt stöd och att skapa en lugn och trygg miljö, så det är en mängd olika delar och ett pågående arbete.

Sommarskola för att nå målen

De elever som inte klarat målen har en extra chans. Fram till i dag har eleverna nämligen kunnat gå i lovskola för att läsa ikapp och förhoppningsvis klara kunskapskraven för vidare studier.

– Med lovskolan brukar slutsiffran för behöriga höjas med fyra till fem procent, säger Arkehag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer