Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Viltförvaltningschefen Tobias Hjortstråle lyfter både varg och trafikolyckor som viktiga parametrar när beräkningarna för hur många älgar ska skjutas görs. Foto: Samuel Boström/SVT

Varg en av orsakerna till olika beslut om älgjakten

Uppdaterad
Publicerad

Stora Enso och länsstyrelsen är överens om hur många älgar det ska finnas i skogarnas runt Hällefors. Men synen på vägen dit skiljer sig.

Stora Enso tycker sig ta ansvar för skogen och landar i att drygt 150 älgar borde skjutas under årets jakt. Men när länsstyrelsen tittar på samma mark blir bedömningen att bara en tredjedel så många bör fällas.

Hur man räknar på rovdjursangrepp, framförallt från varg, är en knäckfråga i parternas tvist. Trafikolyckor och sjukdomar är andra parametrar. Men även frågan om betesskador är en viktig grund för besluten.

Och en av de stora markägarna i området, Stora Enso, hoppas nu på mer vägledning från Naturvårdsverket.

– Exempelvis hur vi ska räkna på predation när vi gör vår prognos, säger Tobias Hjortstråle, viltförvaltningschef på Stora Enso.

Betesskador

I området som konflikten handlar om är 15 procent av tallarna betesskadade. Enligt Skogsstyrelsen krävs kraftfulla åtgärder för att komma ner till det av riksdagen beslutade målet på fem procent.

Stora Enso menar att älgstammen måste minska för att skadorna på skogen ska bli färre, medan Jägareförbundet hävdar att trots att älgstammen minskat så har betesskadorna fortsatt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Länsstyrelsen har inte lyckats stoppa jakten i Hällefors. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jägarförbundets ilska mot Stora Enso: ”Absurd historia”. Foto: TT/Mikael Fritzon

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.