Världens äldsta kända snöleopardmamma – mongoliska Dagna. Foto: Snow Leopard Trust

Snöleopardforskare på Grimsö gjorde sensationell upptäckt

Uppdaterad
Publicerad

Örjan Johansson har GPS-märkt sex gånger fler snöleoparder än någon annan i världen. Men under de elva år som han har märkt djuren i det vilda har han aldrig varit med om en upptäckt som den under den senaste resan till Mongoliet.

En av de 30 djuren han märkt, Dagna, är världens äldsta kända snöleopardhona. Vid den senaste resan upptäckte Örjan och de andra forskarna att hon fött tre ungar i en grotta.

– Dagna är tio år och vi trodde inte att de kunde få ungar när de blivit så gamla, säger Örjan Johansson.

Att undersöka och chipmärka ungar är ett vanskligt företag och något som måste ske snabbt eftersom man får passa på medan mamman är ute på jakt. En rasande snöleopardhona utgör en dödlig risk för människor.

Den här gången gick allt dock bra och så småningom kommer man också att försöka förse ungarna med GPS-halsband när de vuxit till sig.

En av ungarna som upptäcktes i en grotta i bergen i Mongoliet. Foto: Snow Leopard Trust

Gäller att arbeta snabbt

Han har sedan 2008 arbetat på Grimsö viltforskningsstation utanför Lindesberg och berättar att han skjuter djuren med bedövningspil och att det gäller att arbeta snabbt även när det handlar om vuxna djur som sövts ner.

– Vi tar DNA-prover, plockar fästingar och sätter på djuret ett GPS-halsband. Och så sätter vi på dem ett microchip och mäter och väger dem.

Sen gäller det att se till att uppvaknandet sker säkert.

– Om snöleoparden somnat på ett brant ställe bär vi ner djuret till flackare terräng så att det inte ska ramla ner när det vaknar upp lite groggy, fortsätter Örjan Johansson.

Gruvbrytning innebär stor risk

Ett hot mot deras framtid är att stora delar av hela deras utbredningsområde i Himalaya och berg i Centralasien blivit inmutade av gruvbolag som använder sig av en speciell typ av brytning.

– På engelska kallas det Open top removal och det går ut på att bolaget tar bort bergstoppen och maler bort berget. Då finns det ingenstans kvar för snöleoparderna att leva i framtiden, säger Örjan Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.