Foto: AP/TT

Snöleoparden inte längre starkt utrotningshotad

Uppdaterad
Publicerad

Snöleoparden anses inte längre vara en starkt utrotningshotad art, istället ses den klassats ner till nivån ”sårbar”, enligt Internationella naturvårdsunionen.

För att snöleoparden ska räknas som starkt utrotningshotad måste de finnas färre än 2.500 vuxna djur och andelen måste minska kraftigt. I dag finns det över 2.500 snöleoparder, samtidigt som arten inte minskar lika kraftigt som tidigare, rapporterar BBC.

Men experter varnar för att arten fortfarande är hotad av både tjuvjakt och förstörda habitat.

”Arten står fortfarande inför en hög risk för utrotning i naturen och kommer sannolikt fortfarande att minska – bara inte i den takt som man tidigare trott”, skriver Tom McCarty som driver ett snöleopardprogram på välgörenhetsorganisationen Panthera, enligt BBC.

Organisationen The Snow Leopard Trust är kritiska mot att snöleoparder inte längre klassas som utrotningshotade. De anser beslutet kan få ”allvarliga konsekvenser” för arten.

TV: 5 spektakulära scener från Planet Earth 2 du måste se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer