Enligt SVTs meteorolog Nitzan Cohen kom det två till tre gånger så mycket regn i början av december än normalt. Foto: SVT

Varning för höga vattenflöden i länet

Uppdaterad
Publicerad

På tre platser i Örebro län varnar SMHI för höga vattenflöden. I december månad har det hittills regnat två till tre gånger så mycket jämfört med vad som normalt faller under perioden.

Att det har regnat mycket den senaste tiden har nog dem flesta märkt av. Nederbörden har lett till att det lokalt förekommer översvämningar. På tre platser i länet har SMHI dessutom gått ut med klass 1-varningar.

– Det var två till tre gånger så mycket regn 1-15 december, än vad som normalt faller under den perioden, säger Nitzan Cohen, som jobbar som meteorolog på SVT.

Vattenbristen i Örebro län

Kommer kvarstå ett tag

De höga vattenflöden kommer att kvarstå ett tag framöver. Under måndagseftermiddagen eller kvällen kommer det passera regn eller snö, beroende på var i länet man befinner sig. Först på onsdagskvällen eller natten mot torsdagen ser det ut att klarna upp.

– Då kommer det sannolikt bli påfrysningar.

klass 1-varningar i länet

Nedströms Hällestad samt biflödet Emaån

Arbogaån samt Järleån

Nedre delen av Timsälven

Definition för Varning klass 1 höga flöden:

Höga flöden i vattendrag på en nivå som uppkommer i snitt mellan vartannat och vart tionde år. Kan medföra mindre översvämningsproblem. Om prognosen ändras till ännu kraftigare flöden uppdateras varningen till en högre varningsklass.

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenbristen i Örebro län

Mer i ämnet