Foto: Jesper Mattsson/SVT

Vattenbesparingarna har gett resultat i Kumla

Publicerad

Kommunen och invånarnas vattensparande har gett resultat. I år har man pumpat betydligt mycket mindre vatten ur Tisaren jämfört med förra året.

Kumla kommun har under en längre tid lidit av problem med vattenbrist och torka. Sjön Tisaren har fortsatt sjunka under året och kommunen har infört bevattningsförbud. Men nu meddelar Kumla kommun att invånarnas och kommunens besparingar har gett resultat. I år har man pumpat 407 000 kubikmeter mindre vatten ur Tisaren jämfört med förra året.

– Min slutsats är att det är besparingarna som slår igenom. Från kommunens sida har vi ändrat konsumtionen i vattenverket och Kumlaborna har sparat. Det är fantastiskt att de förstår allvaret i situationen, säger Marcel Minnegal, VA-chef vid Kumla kommun.

Foto: Jesper Mattsson/SVT

Sjunkande nivåer

Men vattnet i Tisaren fortsätter ändå att sjunka. Sedan i fredags har nivåerna minskat med två centimeter. Därför har kommunen nu gått ut och informerat människor som bor runt sjön Tibon.

– Vi har skickat ut informationslappar där vi berättar vad vi tänkt göra och varför. tanken är att de ska ha tid att ställa frågor innan vi kommer till ett läge där vi måste sänka Tibon, säger Marcel Minnegal.

Marcel Minnegal, VA-chef Kumla kommun. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Vet inte när

Men i det läget är man inte hamnat i än.

– Vi vet inte om eller när de tkan bli aktuellt. Det beror på hur snabbt Tisaren sjunker. Kommer det mer regn kanske sjön planar ut och då hamnar vi inte där. Ingen skulle vara gladare än jag i så fall. Men i värsta fall måste vi sänka. Vi måste ha vatten på något sätt, säger Marcel Minnegal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.