Madina Haji Mahamud och Mona Majid är nu arbetslösa efter att ha varit anställda av föreningen Vivillalla. Foto: Åsa Svennebäck / SVT

Verksamhet för kvinnor längst från arbetsmarknaden läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

En plats där de som står längst från arbetsmarknaden skulle få en chans att ta sig in – det var tanken med kvinnokooperativet Vivillalla i stadsdelen Vivalla. Men efter några år där utrikesfödda kvinnor fått chansen att utveckla sitt entreprenörskap måste nu verksamheten lägga ner.

För utlandsfödda kvinnor över 30 år är arbetsmarknaden svår, eller nästan obefintlig. När projektet Vivillalla drog igång 2017 var det med målet att bli ett kooperativ för dessa kvinnor där man inte bara skulle få en inkomst utan också en möjlighet att testa sina idéer på svensk arbetsmarknad.

Tagit sig ur långtidsarbetslöshet

Att projektet genomförts i den särskilt utsatta stadsdelen Vivalla har spelat stor roll. Inte bara för de kvinnor som deltagit.

– Varje kvinna som har deltagit i Vivillalla har varit en ambassadör för att det går att ta sig ur långtidsarbetslöshet, säger Nina van Rooyen som varit verksamhetsledare och idéspruta. Det här har varit en väldigt demokratisk verksamhet där alla fått vara med och bestämma dessutom.

Coronapandemin satte stopp

Mjukdjur, inredning, värmefodral, dörrkransar och syservice åt privatpersoner och företag, kvinnorna har provat på lite av varje. Störst succé har en älg sydd i färggranna afrikanska tyger gjort. Nästan 600 älgar har sålts.

Men försäljningen har till stor del skett på marknader och evenemang – något som coronapandemin effektivt satt stopp för. Och därmed har inkomsterna sinat.

Finns inga pengar

Nina van Rooyen har försökt att få fram bidrag men utan att lyckas. Det faktum att verksamheten sker i Vivalla borde åtminstone betyda något för kommunen menar hon.

– Att ge kvinnorna i stadsdelen stabilitet och trygghet innebär att de kan göra detsamma för barnen och ungdomarna här. Men kommunen säger att det inte finns några pengar.

Mer om Vivillalla

Verksamheten har finansierats av uppstartspengar från:

  • Bergslagens Sparbanksstiftelse
  • Kommuninvest
  • Bostadsbolaget ÖBO
  • Bostadsbolaget Västerporten

Verksamheten har drivits som ideell förening.

Sammanlagt har ca 30 kvinnor antingen varit anställda i verksamheten eller fått arbetsträning genom den.

I lokalerna där man sytt har också kvinnor samlats för att umgås på en trygg plats.

Till våren skulle man startat ett projekt kring stadsodling. En hel del utrustning finns redan införskaffad.

Källa: Nina van Rooijen/Vivillalla

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.