Foto: SVT

”Vi har blivit felbehandlade”

Uppdaterad
Publicerad

John Norlander gymnasiet i Kumla kan komma att bantas ner rejält.

Elevantalet på John Norlander gymnasiet har nästintill halverats sedan 2010, från 292 elever till 161 elever i dag.

Förslagen som kommunens utredare tagits fram innebär att de sju programmen ska bantas ner till något enstaka. På så sätt ska kommunen spara uppemot 11,5 miljoner årligen.

JN-gymnasiet

– Det är helt klart att JN gymnasiet har höga kostnader för sina program, säger Jukka Tekonen, tillförordnad barn- och utbildningschef.

Hur påverkas eleverna?

– De här utbildningarna finns på Alléskolan i Hallsberg och på de kommunala skolorna i Örebro, och det är klart att eleverna får flytta dit. Vi har också tänkt göra individuella studieplaner för varje elev.

Debatt med politikerna

Skolan har i dag ett 30-tal lärare och hur många av dem som blir kvar återstår att se. Gymnasienämnden tar beslut den 9 december, men redan på tisdag har eleverna ordnat en debatt med politikerna.

– Vi tycker att vi har blivit felbehandlade och att det är respektlöst av Kumla kommun. Det är faktiskt en skola de utreder och inte någon fabrik. Någon borde svara på våra frågor och ta hänsyn till att vi faktiskt är människor, säger Cassandra Abrache, som läser Handels- och administrationsprogrammet.

Utredarens tre alternativ:

1. Introduktionsprogrammet blir kvar, medan övriga läggs ner till hösten 2014.

2. Introduktionsprogrammet blir kvar. Fordonsprogrammet och Byggprogrammet fasas ut och tar inte in elever till hösten, medan övriga läggs ner till hösten 2014.

3. Introduktionsprogrammet, Fordonsprogrammet och Byggprogrammet blir kvar, medan övriga läggs ner hösten 2014.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

JN-gymnasiet

Mer i ämnet