Foto: SVT

JN-gymnasiet i Kumla överlever till hösten – men framtiden fortfarande osäker

Uppdaterad
Publicerad

John Norlander-gymnasiet i Kumla har svårt att locka till sig nya elever. Nu har kommunen utrett skolans framtid och föreslår att verksamheten fortsätter som vanligt i höst. Men skolans långsiktiga framtid är fortfarande osäker.

Under onsdagen presenterade förvaltningen för livslångt lärande i Kumla sin utredning gällande John Norlander-gymnasiets framtid.

Bakgrunden till utredningen är att skolinspektionen tidigare kritiserat skolan och att man har haft svårt att locka till sig nya elever. Inför höstterminen 2018 valde bara 15 personer att ange skolan som sitt förstahandsval.

JN-gymnasiet

– Det här innebär att det blir svårt att bedriva en bra undervisning, har Oskar Svärd (M), ordförande i nämnden för livslångt lärande, tidigare sagt till SVT Nyheter.

Av denna anledning fattades beslut om att anta ett så kallat antagningsstopp, det vill säga att inga nya elever får börja på skolans program till hösten.

Elever får gå kvar tillvidare

Under onsdagens nämndsammanträde har de politiska representanterna kommit fram till att inga ytterligare åtgärder bör vidtas inför höstens terminstart.

– De elever som går på skolan idag kommer få gå kvar till hösten. Vi kommer även erbjuda nya elever som saknar behörighet till gymnasiet en plats på JN-gymnasiet i höst, det här eftersom vi som kommun har ett aktivitetsansvar, säger Oskar Svärd.

Frustrerande med oviss framtid

Beslut om John Norlander-gymnasiets långsiktiga framtid ska fattas på ett extrainsatt sammanträde den 16 maj.

– Det känns bra att veta var vi ska vara i höst, men det känns samtidigt frustrerande att inte veta var vi ska ta vägen efter det, säger Nina Forsberg som studerar första året på restaurang- och livsmedelsprogrammet.

– Om politikerna fattar ett beslut om att vi så småningom kommer tvingas byta skola så går jag i tankar om att hoppa av gymnasiet helt och hållet, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

JN-gymnasiet

Mer i ämnet