Foto: SVT

Beslutet: Inga elever tas in på JN-gymnasiet i höst

Uppdaterad
Publicerad

Det blir antagningsstopp till hösten på JN-gymnasiet. De femton elever som sökt sig till Kumlas gymnasieskola får istället söka sig till andra utbildningar i andra kommuner.

På tisdagen beslutade nämnden för livslångt lärande i Kumla på ett extrainsatt möte att inte ta in några elever på kommunens enda gymnasieskola John Norlander-gymnasiet (JN-gymnasiet) till hösten. Tilll höstens antagning har bara 15 elever sökt till skolans utbildningar i sina förstahandsval.

– Jag kallade till ett extramöte eftersom jag ville att eleverna som sökt till skolan nu får chansen att söka sig till andra skolor, förklarar nämndens ordförande Oskar Svärd (M).

JN-gymnasiet

Hur framtiden ser ut för de knappt 200 elever och lärare som går på JN-gymnasiet är oklart i nuläget.

– Jag tänker inom kort besöka skolan och prata med elever och lärare för att höra hur de ser på läget, säger Oskar Svärd (M).

Samtidigt har nämnden gett förvaltningen i uppdrag att presentera en utredning om framtiden för skolan.

– Den utredningen ska läggas fram vid sammaträdet den 25 april, avslutar Oskar Svärd (M).

Mer om JN-gymnasiet

2008 bröt sig Kumla ur samarbetet med de övriga sydnärkekommunerna Hallsberg, Laxå och Askersund kring gemensamma Alléskolan och startade John Norlandergymnasiet.

2010 hade elevantalet halverats från 292 elever till 161 elever.

2013 stod skolan inför stora besparingar efter att elevunderlaget fortsatt att sjunka. Förslaget var att banta ner antalet utbildningar, något som fick elever att protestera. Samtliga utbildningar utom tre lades ner.

Idag finns följande utbildningar:

  • Barn och fritid
  • Bygg och anläggning
  • Fordon och transport
  • Handel och administration
  • Restaurang och livsmedel
  • Vård och omsorg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

JN-gymnasiet

Mer i ämnet