Foto: SVT

Kumla kommun utreder framtiden för John Norlandergymnasiet

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit motigt ända sedan starten på det kommunala John Norlandergymnasiet i Kumla och det fortsätter. På torsdagen meddelade Kumla kommun att skolan bara har 15 förstahandssökande elever till skolans sex program.

Elevunderlaget har varit vikande en längre tid: 2016 var antalet sökande 63 och 2017 var det 53.

Det låga intresset har lett till att kommunen nu föreslår ett antagningsstopp för höstterminen 2018. Samtidigt ska framtiden för skolan utredas.

Frågan tas upp på en extra nämnd för att elever som har sökt John Norlandergymnasiet som förstahandsval ska ges möjlighet att istället få sina andra- och tredjehandsval på andra skolor.

En utredning ska presenteras på nämndsammanträdet den 25 april.

Mer om John Norlandergymnasiet

2008 bröt sig Kumla ur samarbetet med de övriga sydnärkekommunerna Hallsberg, Laxå och Askersund kring gemensamma Alléskolan och startade John Norlandergymnasiet.

2010 hade elevantalet halverats från 292 elever till 161 elever.

2013 stod skolan inför stora besparingar efter att elevunderlaget fortsatt att sjunka. Förslaget var att banta ner antalet utbildningar, något som fick elever att protestera. Samtliga utbildningar utom tre lades ner.

Idag finns följande utbildningar:

  • Barn och fritid
  • Bygg och anläggning
  • Fordon och transport
  • Handel och administration
  • Restaurang och livsmedel
  • Vård och omsorg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.