Foto: SVT

Klart: JN-gymnasiet bantas rejält

Uppdaterad
Publicerad

John Norlandergymnasiet drar ner på alla utbildningar utom tre.

Något var tvunget att göras åt Kumla kommuns enda gymnasium, John Norlandergymnasiet. Sedan 2010 har antalet elever nästintill halverats, från 292 till 161 elever och kommunen går back på skolan varje år.

Och på måndagseftermiddagen togs beslut i gymnasienämnden att gå på kommunens utredares tredje alternativ: att lägga ner alla utbildningar utom tre. Bygg- och anläggningsprogrammet, fordonsprogrammet och introduktionsprogrammet är de utbildningar som kommer finnas kvar på John Norlandergymnasiet från och med hösten 2014.

JN-gymnasiet

– Det handlar helt enkelt om ekonomin. Vi kan inte ha två elever per program och gå back sex miljoner per år, säger Katarina Öberg (S), vice ordförande i gymnasienämnden.

De elever som går på de program som läggs ner ska nu få individuella lösningar. Möjligtvis kan eleverna börja på andra skolor, som Alléskolan i Hallsberg.

– Men om det inte finns andra lösningar så kan det hända att de blir kvar, säger Katarina Öberg (S).

Drygt hälften av skolan 161 elever går på bygg-, fordon-, och introduktionsprogrammen.

Det här var utredarens alternativ:

1. Introduktionsprogrammet blir kvar, medan övriga läggs ner till hösten 2014.

2. Introduktionsprogrammet blir kvar. Fordonsprogrammet och Byggprogrammet fasas ut och tar inte in elever till hösten, medan övriga läggs ner till hösten 2014.

3. Introduktionsprogrammet, Fordonsprogrammet och Byggprogrammet blir kvar, medan övriga läggs ner hösten 2014.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

JN-gymnasiet

Mer i ämnet