Eleverna engagerar sig för att säkra John Norlandergymnasiets framtid. De har bland annat skrivit under en protestlista som ska lämnas över till politikerna. Foto: Johan Pisoni/SVT

Nedläggningshotet mot JN-gymnasiet: ”Både arg och frustrerad”

Uppdaterad
Publicerad

Det kommunala John Norlander-gymnasiet i Kumla går en oviss framtid till mötes efter att antalet förstahandssökande elever minskat drastiskt sedan starten 2008. Beskedet att skolans dagar kan vara räknade kom som en chock för många.

– Jag är både arg och frustrerad, säger eleven Nina Forsberg.

Kumla kommun utreder John Norlander-gymnasiets (JN-gymnasiets) framtid. Anledningen är att politikerna anser att det finns flera problem med skolan.

– Vi hade 15 förstahandssökande elever i år. Det innebär att det blir svårt att bedriva en bra undervisning för de eleverna, säger Oskar Svärd (M) som är ordförande i skolnämnden. 

JN-gymnasiet

– Dessutom har skolinspektionen kritiserat Jan Nylander-gymnasiet, och vår egen kommunrevision visar att det saknas en tydlig färdväg för var skolan ska gå, säger han.

Elever hotar att hoppa av

Kommunens utredning ska vara klar den 25 april. Om det beslutas att skolan ska läggas ner kommer befintliga elever tvingas byta till någon annan gymnasieskola i exempelvis Örebro eller Hallsberg, och det passar inte alla.

– Som jag känner skulle jag hoppa av skolan om vi tvingas flytta härifrån, för jag vill inte gå på någon annan skola, säger Nina Forsberg som studerar första året på restaurang- och livsmedelsprogrammet.

Kan inte garantera utbildning i Kumla

Oskar Svärd säger att han har förståelse för elevernas oro, men menar att det är för tidigt att sia om skolans framtid.

– Vi får vänta på utredningen. Men jag lovar och kan garantera att alla Kumlas elever i gymnasieålder kommer kunna erbjudas en bra och kvalitativ gymnasieutbildning.

Men inte här i Kumla?

– Det kan jag inte svara på nu, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

JN-gymnasiet

Mer i ämnet