Marianne följde de våldsamma upploppen i Sveaparken på nära håll. Foto: Privat

Vittnet Marianne såg hur polisbilarna plundrades: ”Olustigt”

Uppdaterad
Publicerad

Marianne bor vid parken där det våldsamma upploppet ägde rum. Nedanför fönstret såg hon hur flera polisbilar brann. Strax efter 20-tiden hade situationen lugnat ner sig något, enligt henne.

– Jag ser att folk börjar skingra sig. Jag tycker det också kommer folk som inte varit här tidigare, som är mer nyfikna. Det är lugnt nu, säger hon till SVT Nyheter.

Tidigare under eftermiddagen såg Marianne hur polisen gjorde flera utfall mot folksamlingen.

– Polisbilarna blev angripna av stenar och även polismännen själva. Vi såg skadade personer utanför. Det var motdemonstranter, säger hon.

Våldsamt upplopp i Örebro

– Vi hade även personer inne i vår trädgård och en innergård som vi har. De hade fått sprej i ögonen, de gjorde vatten av snön för att torka bort det.

Marianne var rädd för att det skulle komma stenar flygande mot hennes fönster.

– Det var jätteolustigt.

Såg hur polisbilar plundrades

Marianne såg hur flera personer tog kläder, polisvästar, kravallutrustning och gasmasker från de nu brinnande polisbilarna.

– När polisbilarna erövrades skingrades polisen och försvann från platsen. Nu är det inga poliser kvar alls, det är helt lugnt i parken, säger hon.

– Man frågar sig varför de åkte härifrån när det inte kändes så lugnt.

Marianne upplevde det samtidigt som att stämningen förändrades efter att polisbilarna vandaliserats.

– Då blev det fokus på bilarna, och i och med det blev det lugnare och lugnare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamt upplopp i Örebro

Mer i ämnet