Vivallamördaren vill ha tidsbestämt straff

Uppdaterad
Publicerad

Han mördade Susanne och våldtog hennes då 14-åriga dotter. Nu vill den 47-årige mannen bli fri. Idag förhördes han av Örebro tingsrätt och berättade om hur han ser på sina brott.

Det har gått tolv år sedan Susanne hittades mördad i sin lägenhet i Vivalla i Örebro. Mördaren, en nu 47-årig man, hade slagit och stampat på hennes huvud innan han dränkte henne i badkaret.

Vill ha tidsbestämt straff

Efter mordet våldtog han hennes då 14-åriga dotter. Han dömdes till livstidsfängelse men har ansökt om att få straffet tidsbestämt.

– Det går inte en dag utan att jag tänkte på vad jag gjorde mot dem. Det här kommer jag bära med mig varje dag i resten av mitt liv, säger han.

Han sitter mitt i salen iförd en grå t-shirt och ett stort silverkors runt halsen. På främsta raden sitter Susannes anhöriga, men den 47-årige mannen tittar inte åt deras håll under hela förhandlingen.

– Jag gör inte det här för att få förlåtelse, för det kommer jag aldrig att få, säger han.

Återfallsrisken ska bedömas

Örebro tingsrätt ska bedöma om det finns risk för återfall i allvarlig brottslighet och om han har avtjänat ett tillräckligt långt straff. En stor del av frågorna kretsade kring hans tidigare drogmissbruk.

– Jag ska göra allt för att bibehålla min drogfrihet, det är det viktigaste jag har. Som mitt liv såg ut de sista åren i missbruk var ett helvete. Det var ett värre fängelse än det jag genomgår nu. Jag vill inte tillbaka till det livet, säger han.

Vill vända till något positivt

Under tiden i fängelse har han genomgått flera kurser och program mot missbruk och sexuellt våld. Han har även läst in gymnasiekurser och börjat fundera på vad han vill göra om han släpps ut.

– Helst av allt vill jag jobba med mina erfarenheter och vända det till något positivt. Jag vill jobba med utanförskap, det är det jag brinner för.

Han har haft ett 70-tal bevakade permissioner men aldrig varit utanför murarna på egenhand. För några år sedan fick han diagnosen ADHD. Samtidigt tog det honom flera år inne i fängelse innan han erkände brotten han dömts för.

Motsätter sig yrkande

47-åringens advokat Johan Eriksson yrkade på livstidsdomen ska omvandlas till 24 års fängelse, något som både åklagaren och de anhöriga motsätter sig.

– Enligt rättsmedicinalverket finns det en konkret återfallsrisk och det är ett absolut hinder för omvandling. Om ni ändå skulle omvandla vill jag mena att frågan under alla förhållanden är för tidigt väckt, säger åklagaren Fredrik Skoglund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#LIVSTID

Mer i ämnet