Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet kan du höra hur Vivallaskolan arbetar med eleverna efter att en skjutning har inträffat. Foto: Beatrice Emmerik/SVT

Vivallaskolans rektor om skjutningarna i närheten av skolan

Publicerad

Att skjutningar sker i närheten av Vivallaskolan är något som både elever och personal tvingas leva med. De senaste tre åren har det skett fyra skjutningar i närheten av skolan, visar SVT:s kartläggning.

– Det som är viktigt för oss att tänka på är att de här barnen lever ganska nära skottlossningar. Det kan hända, de vet om det, säger Lena Sörbö, rektor.

Lena Sörbö var själv först på plats och hittade en skottskadad man utanför Brukets skola i Markbacken när hon jobbade där 2018. Skjutningen skedde under tiden som ett föräldramöte pågick.

– Det jag tar med mig av de här erfarenheterna är att vi visar barnen att vi håller oss lugna, säger Lena Sörbö.

Skolpersonalen ska lyssna

Vivallaskolan övar inte på inrymningar. Om eleverna uttrycker ett behov av att prata efter en skjutning så finns personalen där. Lena Sörbö säger att skolpersonalen ska svara på elevernas frågor, vara närvarande och lyssna.

I klippet: Så påverkades skolan av fotbollsmordet – och så jobbar skolan efter en skjutning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutningar nära skolor

Mer i ämnet