Häng med till Åkes gedigna arkiv

Publicerad

I andra avsnittet om samlaren Åke Mossberg i Nora träffar vi honom i hans arkiv som består av tre välfyllda rum med Noramaterial.

– Jag tror jag räknade en gång att jag hade sju eller 800 lådor proppfulla med något spännande, säger Åke.

Intresset för hembygden startade i 13-14 års ålder då han blev medlem i en hembygdscirkel i Pershyttan utanför Nora. Åke började låna hem lite handlingar från gruvbolaget som han skrev av och så började Åke så småningom samla lite smått själv när han flyttade in till Nora i början av sjuttiotalet. Sen har det efterhand blivit mer och mer.

Gammal lokaltidning

I Nora fanns det en lokaltidning som hette Nora Bergslags Tidning. Det första numret kom ut på sommaren 1866 och gick i graven i oktober 1964 då det sista numret trycktes. Tidningen kom ut tre gånger i veckan och alla utgåvor sparades i ett eller två dublettexemplar på tryckeriet och den ena serien finns nu i Åkes arkiv.

Totalt rör det sig om 12.000-15.000 exemplar som han har i hyllorna. Inför varje föredrag som Åke brukar hålla i Nora, eller bygden omkring, brukar han alltid hitta något intressant eller roligt ur tidningen.

Vykort i arkivet

En annan stor samling som finns i arkivet är vykort.
– Jag har ingen aning om hur många jag har men nog är det åtskilliga tusen bara från Nora. Det finns två typer av vykort dels de som är tryckta i tryckerier och de som är framställda av stans fotografer i vykortsstorlek (9cmx13cm) som gjordes i mörkrum i kanske tio eller tjugo exemplar.

Sen finns det glasplåtar och fotografier som är sorterade i byordning och kvartersordning i Nora. Originalfotografier som är uppspända på en pappskiva, kartor och en hel massa facklitteratur om hyttor, gruvor och kolning.

Vad blir ditt nästa samlarobjekt?
– Ja, inte blir det äggkoppar, svarar han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#Härborjag – Nora

Mer i ämnet