Foto: SVT

(V) kräver stopp för elitbidrag till Lindesberg Volley

Uppdaterad
Publicerad

Politiker kräver att avtalet på 450 000 kronor skrotas efter volleyfusket.

Vänsterpartiet i Lindesberg röstade emot de nuvarande elitstödsavtalen med Lindesberg Volley och fyra andra klubbar i kommunen. Och tycker inte heller att de ska förnyas. Frågan har aktualiserats efter Tvärsnytts avslöjande.

– Lindesberg Volley har inte följt vårt avtal. Man får inte undanhålla skatt. Man ska följa Riksidrottsförbundets värderingar, säger Ulf Axelsson (V), kommunstyrelseledamot.

Volleyfusk

Ulf Axelsson poängterar att klubben gör ett bra jobb för ungdomarna i kommunen. Men han tycker att elitstödspengarna ska gå till annat.

Krav från kommunen

Enligt det så kallade marknadsföringsavtalet för 2013 mellan Lindesberg Volley och Lindesbergs kommun ger kommunen 450 000 kronor till klubben i stöd. Kommunen kräver i gengäld bland annat att klubben bedriver sin verksamhet ansvarsfullt och enligt Riksidrottsförbundets värderingar.

Frågan är känslig. Ansvarigt kommunalråd Anders Ceder (S), som skrivit på avtalet, vill inte kommentera huruvida det är brutet och vilka konsekvenser det isåfall ska få för volleybollklubben. Avtalet är på ett år och går ut i december.

– Jag återkommer när vi diskuterat nästa års avtal, säger han till Tvärsnytt.

Ifrågasätter avtal

Tanken med avtalet är att det bland annat ska ge god marknadsföring till Lindesbergs kommun. Men efter det som hänt ifrågasätter Ulf Axelsson (V) ett liknande avtal nästa år:

– Med tanke på att vi var nära att göra nedskärningar inom barnomsorgen, så tycker jag att fler politiker borde ifrågasätta det här stödet.

Lindesberg Volley säger till Tvärsnytt att ett sämre marknadsföringsavtal kommer påverka vilka spelare klubben har råd med. Klubben säger också att de försökt följa Riksidrottsförbundet värderingar.

– Vi ska nu gå på kurs och lära oss hur man ska hantera avtal med spelare, säger vice ordföranden Dan Walterson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Volleyfusk

Mer i ämnet