Zeinab i förvar i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Efter kaoset på Landvetter i fredags befinner sig Zeniab och hennes mamma nu i Migrationsverkets förvar i Göteborg.

Det var i fredags som utvisningen av dom båda kvinnorna till Iran skulle verkställas. Men flygbolaget Lufthansa vägrade lyfta planet med de båda kvinnorna, enligt sin policy flyger man inte personer mot sin vilja.

– Det var en lyckad aktion från alla som hjälpt till. Jag satt själv på planet till Frankfurt och informerade alla ombord vad som höll på att hända. Då reste sig en kvinna upp och sade att hon vägrade vara med på planet om det lyfte med Zeinab och hennes mamma. Sedan ställde sig allt fler upp och protesterade. Det var en fantastisk manifestation och jag hade min prästkappa på mig så jag höjde händerna och sade ”God bless you all”, berättar Ingemar Olsson, pastor i församlingen dit kvinnorna nu tillhör efter att ha konverterat till kristendomen.

Utvisningshotade Zeinab

Känner av stödet

Nu finns Zeinab och hennes mamma i Migrationsverkets förvar i Göteborg, men hotas vilken sekund som helst av att skickas till Iran, och ett förmodat dödsstraff.

– Jag besökte dem i går, och jag har pratat med dem i dag. Det är förunderligt att de mår så pass bra. Dom känner det här massiva stödet och det gör att de orkar.

Församlingar ber för dem

Och engagemanget har spridit sig runt om i Sverige för att de båda ska få stanna.

– I kyrkorna runt om i landet har det varit bön för dem i dag. Och jag vet att biskopar och andra kyrkoledare uttalar sig nu och tycker att man måste tro på den som säger att den är kristen, säger Ingemar Olsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utvisningshotade Zeinab

Mer i ämnet