Den planerade anläggningen Site Zero och Mattias Philipsson, vd för Svensk plaståtervinning. Foto: Svensk plaståtervinning

100 nya jobb när Svensk plaståtervinning miljardsatsar i Motala

Uppdaterad
Publicerad

Motalaföretaget Svensk plaståtervinning presenterade idag en satsning på en miljard kronor när deras anläggning byggs ut. Det kommer innebära 100 nya jobb i Motala samt att 200 000 ton plast per år kan hanteras.

Något som enligt företaget gör fabriken till världens största och modernaste.

Idag kan de sortera fyra sorters plast, i framtiden kommer de klara tolv.

– Målet är att 100 procent av materialet ska kunna tas om hand. Dessutom vill vi göra det utan klimatpåverkan, säger företagets vd Mattias Philipsson.

Svensk plaståtervinning har köpt Luxors gamla fabrik i Motala och planerar att montera 85 000 kvadratmeter solpaneler på taket. De nya lokalerna ska vara klara att tas i bruk 2023.

– Site Zero innebär en ny tideräkning för plastförpackningar.

Hör mer om miljardinvesteringen i videoklippet här ovanför.

Dagens teknik klarar inte att göra plastlaminat återvinningsbart med rätt kvalitet. Förhoppningen är att klara även det i framtiden. I samband med den här utbyggnaden planeras även för en tvätt- och granuleringsanläggning som ska stå klar 2025.

– Då sluter vi hela kretsloppet.

Svensk plaståtervinning

Ägs av Plastbranschens informationsråd, Dagligleverantörernas förbund, Svensk handel och Svensk dagligvaruhandel. Huvudkontoret och återvinningsanläggningen ligger i Motala och har 35 anställda.

Källa: Svensk plaståtervinning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.