Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anders Österhjelm, rektor Skäggetorpsskolans högstadium och Ewa Bäckelid, lärare. Foto: Lovisa Gelin/SVT

120 elever får inte gå färdigt högstadiet på Skäggetorpsskolan

Uppdaterad
Publicerad

En del grät medan andra tog beskedet mer samlat. Så beskriver rektor Andreas Österhjelm elevernas reaktion på förslaget om stängning av skolans högstadium.

På Skäggetorpsskolans högstadium i Linköping går idag 70 elever i årskurs 7 och 50 elever i årskurs 6. Dessa 120 elever får alltså inte gå sista åren på skolan om politikernas förslag går igenom. 

Samtidigt berörs 55 medarbetare varav 29 är lärare på skolans högstadium.

– Förslaget nådde skolans personal kl 14.45 på tisdagen. En halvtimme senare var mötet slut, berättar Ewa Bäckelid som arbetat på skolan i 22 år. Hon jobbar som utvecklingslärare, lärare i svenska och svenska som andra språk.

Gymnasiebehörigheten

På skolan går många elever som inte har svenska som modersmål och en stor andel av eleverna når inte behörighet till gymnasiet. Det är några av skälen till att politikerna vill stänga skolans högstadium till hösten 2021.

– Beskedet kom inte som en chock, men vi har inte varit delaktiga i processen, säger Ewa Bäckelid.

Beslut i juni

Rektor Anders Österhjelm säger att han vetat om detta en kortare tid, men han är tydlig med att betona att det är ett politiskt beslut.

– Det stora arbetet börjar nu med att förbereda att de här eleverna får rätt förutsättningar för att byta skola, säger han.

Beslut om ny skolorganisation ska fattas av barn- och ungdomsnämnden i juni. Och det är kort om tid konstaterar både rektor och lärare vi pratat med.

Hör de båda i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet