13 av 14 fick jobb

Publicerad

Idag avslutas projektet ”Ställ om till jämställt” som anordnas av Byrån mot diskriminering. 14 utlandsfödda kvinnor med akademisk utbildning från sitt tidigare hemland har under drygt ett år fått hjälp att ta sig in på den svenska arbetsmarknaden. 13 av dem har lyckats.

Rafraf Mohammed jobbade som kemilärare i Irak. Nu hjälper hon elever på sju olika skolor i Norrköpings kommun både med NO-ämnena men även som modersmålslärare i arabiska.

– Det roligaste är när jag känner att de förstår mig och jag kan förklara för dem på ett enkelt sätt, säger Rafraf Mohammed.

– De flesta är från mellanöstern och de har en gansla blandad akademisk bakgrund, vi har ekonomer, personer som har examen i kemi och biologi och lärarexamen och så vidare, säger Nadia Bednarek som är projektledare

Satsning i Linköping härnäst

Hon har redan skickat in en ny ansökan för att bevilja projektår 2, denna gång med fokus på Linköping, och inte bara på akademiker utan på alla utlandsfödda kvinnor. Ansökan gäller 600.000 kronor och besked om den beviljas av Myndigheten för ungdom och civila samhällets frågor ska Nadia Bednarek få i slutet av mars.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer