Långt straff yrkas för mordet vid Omberg

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren yrkar på 14 års fängelse för den 39-årige man från Motala som åtalats för mord på sin 59-årige släkting.

Idag hölls rättegången i Linköpings tingsrätt mot den 39-åring som åtalats för att den 9 maj ha misshandlat sin 59-årige släkting grovt med en stekpanna och en yxa.

Efter misshandeln släpade 39-åringen den medvetslöse 59-åringen till en näraliggande brunn och stoppade ner honom med huvudet före. Huvudet hamnade under vattenytan och 59-åringen avled till följd av drunkning.

Torpmordet

39-åringen har medgett dråp, men åklagaren Britt-Louise Viklund tycker att brottet ska rubriceras som mord på grund av det övervåld som 59-åringen utsattes för.

– Det handlar om en närstående person som varit utlämnad och inte haft möjlighet att försvara sig. Han var kortare, äldre och inte lika fysiskt stark som 39-åringen, säger Britt-Lousie Viklund.

Den åtalade har berättat att bakgrunden till brottet var känsliga familjeangelägenheter som 25 år tillbaka i tiden. 59-åringen ska dagen då han dödades ha sagt saker som provocerat fram sin ynge släktings agerande.

– Jag har viss förståelse för 39-åringen, men händelserna ligger långt tillbaka i tiden och han har själv valt att fortsätta umgås med sin släkting, säger åklagare Britt-Lousie Viklund.

Tingsrätten meddelar dom den 21 augusti.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torpmordet

Mer i ämnet