200 dygn för att fylla på sjön Yxern

Uppdaterad
Publicerad

Nu är utredningen, som regleringsföretaget med kontroll över vattennivåerna i sjön Yxern genomfört, klar. Den visar bland annat hur många dygn det skulle ta att fylla sjön efter en tömning.

200 dygn, det är antalet dygn det skulle ta att fylla upp sjön Yxern, som är belägen i Kalmar län, till sin medelnivå igen efter att dammluckorna öppnats helt. Det visar den rapport som kraftverksbolaget fick i uppdrag att genomföra av länsstyrelsen i september 2016.

Satte stopp i september

Efter många turer sommaren 2016, då vattennivån i sjön sjönk drastiskt, satte länsstyrelsen i september ett stopp för ytterligare tömning. Något som regleringsföretaget, där bland annat det kommunala bolaget Tekniska verken är en av delägarna, inte kunde göra själva då de måste lyda under en gammal vattendom.

Det är bland annat för att få reda på om den tröskelnivå för sjön på 90,05 meter över havet, som är angiven i vattendomen från 1938, stämmer eller inte som utredningen har genomförts.

Tio kubikmeter per sekund

Utredningen redovisar även hur pass omfattande skadorna skulle kunna bli om dammluckorna öppnas helt. Något de måste göra då vattnet i sjön når en viss nivå.

Om luckorna skulle öppnas helt räknar kraftverksbolaget med ett vattenflöde på tio kubikmeter per sekund till en början innan flödet åter skulle stabilisera sig då det nått lägre nivåer. Det är att jämföra med det vanliga flödet från sjön som ligger på 0,8 kubikmeter i sekunden.

Tidigare har liknande flöden orsakat översvämning vid bland annat en fabrik. Störst påverkan menar utredarna dock skulle vara i själva sjön, bland annat skulle ytan minska från tio kvadratkilometer till bara sju och problemet med torrlagda stranzoner skulle förvärras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenkraften dränerar

Mer i ämnet