Bryggbadet har förlorat sin charm vid sjön Yxern

Tekniska verken förbjuds tömma sjön Yxern

Uppdaterad
Publicerad

En hel sjö håller på att torrläggas. Ändå tappar kommunägda Tekniska verken, och flera andra kraftbolag, ut 800 liter vatten per sekund. Och snart ska dammluckorna öppnas helt. Men nu stoppar länsstyrelsen torrläggningen.

Vattnet i sjön Yxern har sjunkit kraftigt under hela sommaren, bland annat på grund av att flera vattenkraftverk tappar vatten ur sjön. Ett av de bolagen är kommunalt ägda Tekniska verken i Linköping.

I somras blev vattennivåerna i sjön så låga att stora delar av sjön är torrlagd och sjöbottnen tittar fram. Ändå fortsätter vattnet att forsa. 800 liter per sekund. Trots att alla säger sig vilja stoppa torrläggningen av sjön.

Vattenkraften dränerar

Läs mer om Yxern

800 liter per sekund

Det finns en gammal vattendom som skrevs 1938. Och enligt den ska man tappa vissa mängder vatten ur sjön. Olika mycket beroende på vattennivån i sjön. Den gamla vattendomen tar ingen hänsyn till miljön. När domen skrevs var syftet att utvinna så mycket energi som möjligt.

Numera finns nya miljölagar som ställer krav på energibolagen och som väger in andra intressen, till exempel friluftsliv, ekologiska system och att fiskarna ska kunna vandra. Men många vattenkraftverk bedrivs fortfarande enligt gamla tillstånd som utgår från det gamla lagstiftningen, och därför behöver de inte ta lika stor hänsyn till miljön.

Just nu säger vattendomen att minst 800 liter vatten per sekund.

Men om bara några veckor når vattennivån nästa gräns. Och då står det i vattendomen att kraftbolagen ska öppna de stora träluckorna vid sjöns södra ände helt.

Dammluckorna ska inte öppnas helt

Tekniska verkens ledning har meddelat att de kommer att följa domen. De är tvungna till det, säger man, trots att alla tycker att det vore vansinne att öppna dammluckorna när sjön redan är så pass torrlagd.

Länge har de som värnar sjön vädjat om åtgärder. De har vädjat till länsstyrelsen att myndigheten ska agera. Men länsstyrelsen har meddelat att de inte heller kan göra något. Vattendomen måste följas, bokstav för bokstav.

Men i dag har länsstyrelsen ändrat sig. De beslutade i dag att förbjuda Tekniska verken, och de andra kraftbolagen, att öppna dammluckorna helt.

Riskerar torka

Det skulle bli helt okontrollerbart. Ingen kan riktigt bedöma vad det blir för skador. Man riskerar stora översvämningar nedströms och själva Yxern skulle tappa väldigt mycket vatten. Det skulle riskera att ta lång tid innan den får normalläge igen, säger Eva Brynolf, avdelningschef på Länsstyrelsen i Kalmar.

Beslutet innebär inte att tappningen upphör direkt. 800 liter per sekund kommer att forsa ut ur Yxern tills sjön når den kritiska gränsen. Då ska dammluckorna inte öppnas helt, bestämmer länsstyrelsen, utan istället stängas igen. Så att bara 100-200 liter per sekund forsar ut.

Det är för att ändå släppa igenom vatten. Stänger du helt riskerar du att få torka, säger Eva Brynolf.

Nödläge enligt miljöbalken

Länsstyrelsen anser inte att de kan agera redan nu. Men att öppna luckorna helt skulle få så stor effekt att länsstyrelsen anser att det är ett nödläge enligt 26 kap 9 § miljöbalken.

Men varför anser ni då att ni kan strypa flödet nästan helt?

– Det här är det beslutet vi har tagit, säger Eva Brynolf.

Men de får inte minska tappningen ur sjön redan nu?

– Nej, de får göra först när de kommer till den kritiska nivån.

Varför då?

– För det står i domen. De måste följa domen.

Men det står ju också i domen att de måste öppna luckorna helt.

– Ja och de gör själva analysen av att det kan få förödande konsekvenser.

Tekniska verken har fått gehör

Tekniska verken skriver i ett pressmeddelande att de välkomnar beslutet.

– Vi är tacksamma och lättade över att vi har fått gehör för den nya information vi presenterat. Om dammluckorna skulle öppnats fullt skulle den negativa påverkan på sjön öka dramatiskt, säger Ander Jonsson, vd för Tekniska verken i Linköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenkraften dränerar

Mer i ämnet