Bild från skottlossningen på Slottsgatan i centrala Norrköping den femte december 2019. Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Tre år – 31 skottlossningar i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

I en unik kartläggning kan SVT nu visa var och när det har skjutits i Sverige. I Östergötland har 31 skottlossningar ägt rum på tre år och sammanlagt sju personer har skjutits till döds.

2018 inträffade två skottlossningar i Östergötland. Men 2019 börjar skottlossningarna öka rejält i länet. Enligt polisens statistik inträffade under 2019 totalt tolv skottlossningar i länet, varav en hade dödlig utgång – det uppmärksammade dubbelmordet utanför en nattklubb i centrala Norrköping.

År 2020 inträffade något färre skottlossningar i länet – då sköts det totalt nio gånger, varav två med dödlig utgång. Det handlar om gängmordet på Ingelstaområdet i Norrköping och mordet på en ung man i Skäggetorp som sköts till döds genom sin lägenhetsdörr.

Fem skottlossningar på ett halvår

Statistiken SVT begärt ut sträcker sig till augusti 2021, och då hade redan åtta skottlossningar ägt rum i Östergötland under året – tre med dödlig utgång. Först då en ung man sköts till döds i stadsdelen Berga i Linköping, sedan sköts två tonåringar i Berga, varav en kille dog och sedan den brutala dödsskjutningen av en gängmedlem inne på en restaurang i Skäggetorps centrum. 

Flygbild över Skäggetorp centrum. Foto: TT/Jeppe Gustafsson

Över 50 procent i utsatta områden

Statistiken visar att drygt hälften av skottlossningarna i Östergötland har inträffat i  det som polisen klassar som utsatta eller i särskilt utsatta områden. Absolut flest skottlossningar har inträffat i Linköpings stadsdel Skäggetorp, där 8 av 31 skottlossningar under de tre åren har inträffat.

En överväldigande majoritet av de skadade och avlidna i skottlossningarna i Östergötland är män i 20-årsåldern.

2018: Två skottlossningar

2019: Tolv skottlossningar

2020: Nio skottlossningar

2021: Åtta skottlossningar hittills

Statistiken avser skottlossningar i Östergötland från 2018 till  slutet av augusti 2021. Siffrorna kommer från polisen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutningarna i Sverige

Mer i ämnet