Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Liban förlorade sin son i en skottlossning i Berga i maj tidigare i år. ”De säger att han var på fel plats vid fel tillfälle, men var är då rätt plats?”, frågar han sig. Hör honom berätta i klippet. Foto: Axel Brantemo/SVT

Liban i Linköping förlorade sin son: ”Vill att han är den sista som skjuts”

Uppdaterad
Publicerad

Den 19 maj i år förlorade Liban sin son. Abdimalik sköts till döds tidigt på kvällen på ett gångstråk i Berga i Linköping. Han blev 20 år gammal.

– De säger att han var på fel plats vid fel tillfälle. Men jag undrar – var är rätt plats? säger pappa Liban.

Sedan Abdimalik sköts till döds har pappa Liban flyttat in i sonens sovrum. Väggarna är kala så när som på två stora porträtt på Abdimalik. Liban berättar att han brukar prata med porträtten på kvällarna.

– Jag sitter där på soffan och kollar på hans foto varje dag. Jag pratar med honom och berättar att livet här är sådär nu. Jag går förbi hans begravningsplats i Slaka varje fredag och kollar hans plats, säger han.

När vi besöker familjen är de mitt i en flytt. De vill inte bo kvar i lägenheten, mycket på grund av alla minnen av Abdimalik som de förknippar med bostaden.

– Min fru vill att vi flyttar. Det finns för mycket historia här, säger Liban.

Liban tillsammans med sin fru Sewda hemma i lägenheten. Foto: Axel Brantemo/SVT

Hade skyddsväst

Abdimalik hade skyddsväst på sig när han dog, och var tidigare dömd för bland annat narkotikabrott och rån. Men enligt pappa Liban var han inte gängkriminell.

– Min son var inte kriminell, och han var inte med i gäng. Många ungdomar i Berga har skyddsväst för de är rädda. Alla av dem säljer inte droger, och alla är inte gängkriminella, men de har skyddsväst ändå, säger han.

Abdimalik är inte den enda som skjutits till döds i stadsdelen Berga senaste tiden. I somras sköts två tonårskillar, varav en avled av sina skador. Liban säger att han hade hoppats att hans son skulle vara den sista som sköts.

– Men min son och den andra killen ligger bredvid varandra på begravningsplatsen i Slaka nu, säger han.

Vill se strängare straff

Liban är kritisk till hur samhället hanterat skjutningarna och kriminaliteten. Han tror strängare straff och fler kameror i bostadsområden är delar av lösningen.

– Alla ungdomarna respekterar inte lagen. Har man dödat en person ska man sitta inne i flera år, även ungdomar. Du har dödat en person som har familj och anhöriga. Hur ska de kunna fortsätta leva om de ser skytten ute redan efter fem år? Han ska sitta inne på livstid, säger Liban.

Det är fortfarande oklart vem som sköt Abdimalik, och varför. Utredningen pågår fortfarande, och i skrivande stund finns det ingen frihetsberövad i ärendet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutningarna i Sverige

Mer i ämnet