Dags för skattehöjning?

Publicerad

Östergötland är den region där man betalar minst skatt i Sverige. Samtidigt gick regionen back med drygt 300 miljoner kronor förra året. Så vad tycker politikerna, bör skatten höjas? De partier som styr i regionen är S, MP, L och C och alla är osäkra på om det behövs en skattehöjning. Mer om det här ser du också under fredagens sändning klockan 18.33.

Sverigedemokraterna: Det är inte en så enkel fråga som man kan besvara med ett ja eller nej.  Jag tror att det kommer bli en följd och att det inte kommer gå att undvika att höja skatten eftersom alla effektiviseringar som vi ser inte ger tillräckligt bra effekt. Principiellt är jag emot att man ska höja skatten. Man måste också tänka på att kommunalskatten i till exempel Norrköping är ganska hög och relativt hög även i Åtvidaberg. Det handlar inte bara om att höja regionens skatt men jag tror att det kommer bli en lösning som majoriteten kommer att vara tvungna att införa och jag skulle inte bli överraskad om det blir nu i sommar. Darko Mamkovic (SD)

Socialdemokraterna: Precis som du säger så har vi Sveriges lägsta landstingsskatt och vi har också stora underskott i vår budget och det är någonting som vi politisk ledning såklart tar på stort allvar och som vi måste hantera. Men innan vi diskuterar en skattesats så behöver vi se till att alla andra åtgärder faktiskt är uttömda. Just nu är vi ju inne i en budgetprocess där vi också tittar på vad vi ska göra för åtgärder och hur vi också ska jobba för den bästa sjukvården för regionens östgötar så  varken nu kan jag varken svara ja eller nej på den frågan. Kaisa Karro (S)

Miljöpartiet: Just idag kan jag varken säga ja eller nej på den frågan och det beror på att vi är mitt i budgetprocessen så om några månader vet jag exakt. Det är inget lättvindigt beslut och jag tycker att det handlar om en respekt för medborgarna att vi ska kolla på alla möjligheter som finns för att komma till rätta med vårt underskott och samtidigt då tillhandahålla en god vård och vi vet till exempel inte vilka statsbidrag vi får. Agneta Niklasson (MP)

Centerpartiet: Jag tycker att det är en grovt förenklad fråga för det här underskottet har att göra med demografin – vi har fått fler äldre och då ökade vårdbehov och samtidigt ökar inte antalet människor i arbetsför ålder i samma takt. Det hör ihop och därför måste vi göra en anpassning av vår vård och det är i den änden vi måste börja jobba. Vi har startat upp flera processer med att titta på flera andra möjliga arbetssätt att ta nytta av ny teknik, vad man kan göra och det här måste liksom ske med tanke på demografin. Kerstin Sjöberg (C)

Kristdemokraterna: Nej. För att det finns fler saker än svart eller vitt. Man behöver se på hela organisationen och man behöver ladda framåt. Vi tar det här på största allvar från Kristdemokraterna och vi behöver tänka på hur vi kan få många fler sjuksköterskor i tjänst -  det är en kärnfråga. Vi har också laddat för framtiden med närvården. Där har fullmäktige tagit ett antal beslut – KD och M:s förslag rör sig om 24 förslag att omsätta på nytt. Det handlar om verksamheter och driften – ledarskapet behöver ses över och många fler delar för att få till det här. Stefan Redéen (KD)

Liberalerna: Det är en för tidigt väckt fråga faktiskt och det är för att vi precis har inlett vår budgetprocess och en sådan fråga måste föregås av seriösa avvägningar där vi kollar på bredden – vilka åtgärder finns att göra. Vi befinner oss idag i ett bekymmersamt ekonomiskt läge som vi kommer göra allt som står i vår makt för att komma till rätta med, så alla dörrar öppna idag men alla dörrar måste också ha en avvägning. Sen måste det också föregås av en demokratisk process i mitt parti och den har inte heller tagit vid än. Men den garantin jag kan utvisa är att vi aldrig kommer låta det gå så långt så att någon patientsäkerhet eller dylikt skulle äventyras utan den kommer vi alltid värna. Alexander Höglund (L)

Moderaterna: Nej, vi tycker inte att vi ska höja någon skatt nu utan det finns väldigt mycket saker som vi behöver jobba med innan dess att vi kommer till en skattehöjning. Vi gav ett antal uppdrag i höstas från Moderaterna och Kristdemokraterna som alla ställde sig bakom i fullmäktige. Det handlar om att titta över organisation, styrning och ledning och struktur. Det känns inte som vi kan hälla in mer pengar i ett läckande hål och vi måste få ordning och reda på de delarna innan man kan tillföra nya resurser sen är det självklart viktigt att vi kan ha en bra vårdverksamhet men vi behöver jobba med de här ordning och reda frågorna först. Marie Morell (M)

Vänsterpartiet: Ja, nu är det dags att vi höjer skatten. Det är rent av hög tid att vi höjer skatten. Vi har sett att de besparingsförslag man har gjort inte har gjort de har inte givit resultat i att vi har fått mer pengar att hantera verksamheten.  Det här är faktiskt en fråga om att människor ska leva och överleva i vår verksamhet och då behövs det mer pengar i systemet så det är hög tid att vi höjer skatten. Vi har en väldigt effektiv sjukvård och den fungerar väldigt bra men den är i akut behov av mer pengar. Jessica Eek (V)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer