Louise Berg, vd på företaget Sibship. Foto: Patrik Widegren/SVT

3D-teknik ska minska tabut kring vaginan

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals kvinnor drabbas varje år av allvarliga förlossningsskador i Sverige. Under onsdagen hölls ett seminarium på East Sweden Arena i Almedalen under rubriken ”Hej sjukvården, har jag ett sprucket underliv? – så kan visualisering minska tabut kring vaginan”.

Problemet för vården är att det saknas medicinska bilder på hur kvinnors underliv egentligen ser ut. Projektet Visual Vulva ska med modern 3D-teknik öka kunskapen och ge kvinnorna större makt över sin egen kropp.

– Sanningen är att vi har lika många utseenden på våra vulvor som vi har ansikten. Den vanligaste frågan som barnmorskor och gynekologer får idag är ”Ser jag normal ut?”, säger Louise Berg, projektledare och vd på företaget Sibship.

Almedalen 2018

Stor bild på vulva skapar uppmärksamhet

Den stora 4x4 meter stora vepan som föreställer en vulva har fått stor uppmärksamhet i centrala Visby. Så pass stor att det har resulterat i en nominering till utmärkelsen ”Innovativast i Almedalen 2018”.

– Jag blev verkligen överraskad när nyheten kom. Vi var ju nominerade även förra året och då blev vi dessutom vinnare. Det blir en spännande torsdag, säger Anders Carlsson, Visual Sweden, i ett uttalande.

Vinnaren utses av en jury från Dagens Opinion och kommer att presenteras klockan 12 i torsdagen 5 juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2018

Mer i ämnet