Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med i klippet till Gärstad Återvinningcentral i Linköping och hör hur Tekniska Verken arbetar med hårdplastsortering. Foto: SVT/ Martin Klevelid

Plaståtervinning: Linköping återvinner 40 procent – resten eldas upp

Uppdaterad
Publicerad

Över en miljon kilo plast eldas upp årligen i Sverige men på återvinningscentralen Gärstad i Linköping arbetar man med att sortera ut den plast som sedan ska bli till plast-granulat och användas till ny plast.

– Vi hanterar ungefär 500 ton hårdplast på våra tre återvinningscentraler varje år och 200 ton av det skickas till återvinning, säger Johan Borg, avdelningschef för avfall och återvinning på Tekniska Verken.

Av Sveriges 290 kommuner är det enbart 101 som har någon form av materialåtervinning för plast. Övriga kommuner eldar upp plasten, enligt en undersökning från Avfall Sverige från 2021 där 270 av de 290 kommunerna svarat. 

– Det ska verkligen vara det sista steget att låta det gå till energiåtervinning, säger Charlotte Billgren, hållbarhetschef på Tekniska Verken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet