Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
En riktig bamsegädda fångades under provfisket. Se den i klippet. Foto: Lovisa Gelin/SVT

470 gäddor infångade under provfiskeveckan

Publicerad

Under den vecka Länsstyrelsen i Östergötland provfiskat fick de upp 470 gäddor. ”Antalet gäddor i vikarna är väldigt likt föregående resultat och vi kan inte se någon trend på den korta tid som vi hållit på med provfiskena i vikarna,” skriver vattenekologen Mathias Ibbe, i ett mejlsvar till SVT Nyheter Öst.

Provfisket har skett med hjälp av el som skickats ut för att bedöva fiskarna, vilka sedan vägts, mätts och märkts innan de åter satts i vattnet. Undersökningen har skett i Edsviken, Kråkviken och Kyrkviken i Valdemarsviks kommun samt i Mem utanför Söderköping och Ramnö-Utsättersfjärden i Norrköpings kommun.

Minskande bestånd

Flest gäddor fångades i Mem – 140 stycken. Fisket sker för att undersöka beståndet, som har minskat kraftigt längre ut i skärgården, enligt länsstyrelsen.

De nu kontrollerade platserna är några av dem med flest gäddor och anses därför vara extra viktiga att värna. Mellan 1 januari och 15 juni 2021 kommer det råda fiskeförbud i 19 fredningsområden i östgötaskärgården.

Se hur en bamsegädda fångas i klippet ovan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valdemarsvik

Mer i ämnet