Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du en sammanfattning av Malexandermorden på 60 sekunder. Foto: TT

60 sekunder: Polismorden i Malexander

Uppdaterad
Publicerad

Den 28 maj 1999 rånades Östgöta Enskilda Bank i Kisa av Tony Olsson, Andreas Axelsson och Jackie Arklöv. Under jakten på bankrånarna sköts polismännen Olle Borén, 42, och Robert Karlström, 30, till döds på nära håll med sina egna tjänstevapen. I videon får du en sammanfattning av fallet.

Malexandermorden förändrade Sverige, svensk polis och Kriminalvårdens sätt att bevilja permissioner.

Morden förändrade polisen

  • Polismorden tydliggjorde behovet av både en fungerande radiokommunikation och en enhetlig taktik för poliser i hela landet – Olle Borén och Robert Karlström visste inte att rånarna stannat flyktbilen två gånger för att skjuta mot en av deras kolleger.
  • Numera för kommunikationscentraler ut viktig information direkt och alla poliser utbildas i bastaktik där man bland annat förbereds på hur man hanterar grovt våld och hur man ska tänka före eventuella ingripanden.
  • Även kriminalvården förändrades sedan det framkommit att Tony Olsson beviljats 65 permissioner under en femmånadersperiod för att delta i ett teaterprojekt. 1999 beviljade Kriminalvården 53 000 permissioner. Två år senare beviljades 29 000 permissioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polismorden i Malexander

Mer i ämnet