Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videoklippet: Hör Christina Hildebrand, senior åklagare i Norrköping, kommentera 65-åringens häktning och bevisläget mot honom. Foto: Tobias Holmqvist/SVT

65-åring häktad för brutalt överfall på advokat

Uppdaterad
Publicerad

En kvinnlig advokat vårdas med allvarliga skador efter att ha blivit svårt misshandlad i ett trapphus i Norrköping vid midnatt i fredags.

Idag häktades en 65-årig man från Eksjö för det brutala överfallet som har koppling till advokatens yrkesutövning som boutredningsman i en pågående arvstvist.

Häktningsförhandlingen hölls under eftermiddagen i Norrköpings tingsrätt och 65-åringen är på sannolika skäl misstänkt för synnerligen grov misshandel. Tingsrätten beslutade att häkta honom och att han ska genomgå en paragraf 7-undersökning för att det ska klargöras om brottet begicks under en allvarlig psykisk störning.

65-åringen erkände misshandel av normalgraden vid förhandlingen.

Hur ser bevisläget ut?

– Mycket bra, skulle jag säga. Det finns vittnen och vi har ju en väldigt bra skadedokumentation, naturligtvis, säger Christina Hildebrand, senior åklagare, som leder förundersökningen.

”Det är oacceptabelt”

Sveriges advokatsamfunds generalsekreterare Mia Edwall Insulander reagerar kraftigt på det brutala våld som advokaten utsatts för.

– Det är oacceptabelt om advokater inte är tillräckligt fredade i sitt arbete. Från vårt håll ser vi en viss bristande förståelse inom rättsväsendet för att advokater kan vara mycket utsatta i sina ärenden av sina klienter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.