• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
13-årige Adam Berglund berättar att han inte får tillräckligt utmanande uppgifter i skolan. Hör mer i videon. Foto: Wilma Franzén/SVT

Adam tycker skolan är för lätt: ”Gillar utmaningar”

Uppdaterad
Publicerad

Trots lagkrav får många särskilt begåvade barn inte tillräckligt utmanande skoluppgifter. 13-årige Adam Berglund i Linköping är ett av dem.

– Jag gillar utmaningar, men det får jag inte i skolan, säger han.

Enligt Skolverket har alla barn rätt att få en utbildning på en individuell nivå. Trots det visar bland annat Skolinspektionens granskning att flera skolor i landet inte uppfyller kraven.

Vill se en förändring

Erik Berglund, Adams pappa, vill se en förändring i det svenska skolsystemet.

Linköping

– Överlag tycker jag att skolan har lite svårt att hantera att individer är olika. Skolan har ett format som finns för alla och det är svårt att anpassa. Jag skulle vilja se att det var friare att dela upp i olika grupper och att man värderade på kvalitativ förmåga, berättar Erik Berglund.

I mitten av augusti börjar Adam Berglund sjuan och han hoppas på att han får mer utmanade skolarbete.

Satsning hos kommunen

Christel Horsak är skolchef för grundskolorna i Linköpings kommun. Hon berättar att barn- och ungdomsnämnden har satsat för att öka kompetensen hos skolpersonal för att hjälpa särskilt begåvade barn. Man har också tagit fram en handlingsplan för att kunna hjälpa barn på bästa sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet