• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anton märkte att han var annorlunda redan i tidig ålder. Foto: Lovisa dehlin/SVT

Särskilt begåvade barn får inte rätt stöd i skolan – hör Anton berätta

Uppdaterad
Publicerad

Anton från Stockholm är en av många särskilt begåvade som inte har fått tillräckligt med utmaningar av skolarbetet – trots lagkrav. Anton kände sig både ensam och annorlunda.

– Jag började fundera ut sätt för hur jag skulle kunna avsluta mitt liv, berättar Anton.

Särskild begåvning i skolan borde vara något positivt. Men utan en anpassad undervisning kan eleven bli understimulerad och därmed prestera långt under sin potential.

Skolinspektionens granskning

Trots att Skolverket säger att alla barn har rätt att få utbildning på individuell nivå uppfyller inte alla skolor i landet de kraven, det visar bland annat Skolinspektionens senaste granskning av årskurs fyra. Istället läggs energi på klasskamrater som har en lägre kognitiv förmåga.

Idag mår Anton mycket bättre och jobbar bland annat med en organisation som hjälper ungdomar med intellektuella intressen. Se mer i kortdokumentären Begåvningens baksida på SVT Play.

I videon ovan kan man höra en bit ur dokumentären där Anton berättar om sin tid i skolan. Skolverkets förklaring finns i videon nedanför.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Vad är särskild begåvning?

De särskilt begåvade barnen

  • Kännetecknas ofta av en snabbare intellektuell utveckling och inlärningstakt.
  • Drivs av nyfikenhet och kreativitet samt att de löser kognitiva uppgifter snabbt.
  • Kan vara negativt inställda till skolan och uttråkade om de inte får utlopp för sin begåvning.
  • Enligt Skolverket kan 5 procent av eleverna räknas som särskilt begåvade. Alltså minst en i varje klass.

Källa: Mensa Sverige/Skolverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.