Här räknar åttondeklassarna gymnasiematte

Uppdaterad
Publicerad

I Stockholms stads grundskolor finns 5 000 särskilt begåvade elever som ofta behöver andra utmaningar än sina klasskompisar. På Engelbrektsskolan i Stockholms innerstad undervisas elever med särskild fallenhet för matematik på gymnasienivå men utbildningen riskerar att avvecklas 2027.

Spetsutbildningen är inriktad på matematik och övriga ämnen läses enligt ordinarie kursplan. I varje spetsklass går 30 elever och för att komma in på utbildningen måste de klara ett antagningsprov.

Oviss framtid för spetsutbildningar

Engelbrektsskolan är idag tillsammans med Spånga grundskola en av två Stockholmsskolor som deltar i Skolverkets försöksverksamhet med spetsutbildning i matematik. Försöksverksamheten har pågått sedan 2012 och flera gånger förlängts – men framtiden är oviss. I nuläget finns inga nya beslut om förlängning och satsningen riskerar att avvecklas år 2027. Nu vill skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L) att regeringen fattar beslut om att spetsklasserna blir kvar.

Hör reaktioner på den eventuella nedläggningen klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.