Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Just nu betalar jag för att producera ägg istället för att få betalt”, säger Helen Eriksson. Se äggproducenten Helen Eriksson här i videon. Foto: Lena Liljeborg / SVT

Äggproduktion i kris: ”Just nu betalar jag för att producera ägg”

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska äggproduktionen har gått från en kris till en annan – från förra årets fågelinfluensa till rusande priser på hönsfoder.

Under förra årets fågelinfluensa avlivades 1,5 miljoner av Sveriges totalt nio miljoner värphöns. Men den stora förlusten har äggproducenterna redan så gott som ersatt.

Från en kris till en annan

Nu är det istället de jättesnabba och stora prisökningar på foder och bränsle som det inte funnits en chans att ens planera för, menar branschorganisationen Svenska Ägg.

Till ett kilo ägg går det åt 2,2 kilo foder.

– Just nu betalar jag för att producera ägg istället för att få betalt, säger Helen Eriksson ägg- och värphönsproducenten på Grimstad gård utanför Linköping.

”Livsmedelskedjorna måste höja priserna”

– Varje ägg behöver blir 35 öre dyrare och hela den summan behöver hamna hos äggproducenten. Då räddar vi Sveriges höga självförsörjning på ägg, säger Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare för branschorganisationen Svenska Ägg.

Svenska Ägg fick i veckan meddelande från Ica att de gör avsteg från sina långa avtalstider och faktiskt höjer priset.

Helen Eriksson föder också upp värphöns för försäljning till äggprodducenter.

– Det finns äggproducenter som avbeställer sina nya värphöns. Och eftersom en värphöna lever mellan 85 och 90 veckor, tar det mycket lång tid att komma tillbaka i produktion igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet