Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fågelinfluensan skapar problem för lantbrukare. Hur blir det med ägg och kycklingkött? Hör mer om det i videon. Foto: Mimmi Moberg/SVT

Fågelinfluensan skapar problem för lantbrukare

Uppdaterad
Publicerad

Sverige drabbas just nu av det största utbrottet av fågelinfluensa någonsin. Äggproduktionen är hotad och risken för smittspridning påverkar även vårbruket.

– Det är jätteallvarligt och det slår hårt mot många, säger Pernilla Stridh, länsveterinär i Östergötland.

Enligt Jordbruksverket har över två miljoner fjäderfän dött på grund av viruset. I dagsläget finns restriktionsområden i Skåne, Kalmar, Halland och Östergötlands län.

Måste söka tillstånd

Många ägg- och köttproducenter drabbas hårt på grund av influensan och nu ställer den till med problem även för lantbrukare i de drabbade områdena.

– För att transportera gödsel inom de drabbade zonerna måste man nu söka tillstånd. Det krånglar till det, säger Pernilla Stridh.

Epizootiutbrott

Årets fågelinfluensa klassas nu som ett epizootiutbrott, vilket är att jämföra med en pandemi. Det innebär att de som får sina besättningar smittade får ekonomisk ersättning av staten. Något som kommer leda till betydande kostnader.

– Det här kommer kosta många miljoner. Vi får hoppas att smittspridningen stannar av så fort som möjligt, säger Pernilla Stridh.

Det finns olika influensavirus, både högpatogena som orsakar allvarlig sjukdom och lågpatogena som ger mildare eller inga symtom.

Fågelinfluensaviruset H5N8 är mycket smittsamt mellan fåglar. Denna typ har inte visat några tecken på att kunna smitta människa utan betraktas som en ren fågelsjukdom.

Källa: Jordbruksverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fågelinfluensa i Östergötland

Mer i ämnet
Mer Öst
Mer Nyheter