Åklagaren: ”Blev en förväntad utgång”

Uppdaterad
Publicerad

Trots ett förmildrat straff är åklagarsidan nöjda med dagens dom i vargrättegången. Det är dock inte säkert att processen är över – försvaret överväger att överklaga.

Åklagarsidan var nöjda med den fällande domen.

– Om man följt rättegången i sin helhet och varit där och lyssnat på vad som har framkommit tycker jag ändå att den blev en förväntad utgång, säger Linda Schön, kammaråklagare vid Åklagarkammaren i Jönköping.

Allvarlig händelse

Den förre zoologiska chefen dömdes till villkorlig dom och dagsböter trots att straffskalan sträcker sig upp till flera års fängelse för liknande brott.

Anledningen till att det blev ett lägre straff, trots att tingsrätten under sin presskonferens sa att de såg allvarligt på händelsen, beror på att det förflutit lång tid sedan den inträffade. Linda Schön menar att själva påföljden i sig därför inte är något anmärkningsvärt.

– Det beror på en mängd olika orsaker, dels väckte vi åtal den 28 januari och sedan togs det upp först i september, vilket är helt naturligt eftersom alla ska kunna vara på plats på ett ställe samtidigt. Sen har det även att göra med att flera av dem som skulle delta befann sig utomlands och att Kolmården skickade material vi bett om först fem månader efter olyckan, säger Linda Schön.

Kvinnans anhöriga

Då SVT når Linda Schön under onsdagseftermiddagen har hon ännu inte varit i kontakt med den förolyckade kvinnans närstående.

– Vi har inte hunnit samtala något, sedan domen kom har jag bara hunnit läsa igenom den och sedan har jag suttit i samtal sedan 14.30, men de har ett målsägandebiträde som kommunikationen brukar ske genom. Om de vill få tag i oss kommer de att kunna få det.

”Jag är besviken”

Den förre zoologiska chefens försvarsadvokat Johan Eriksson var missnöjd med domen.

– Jag är besviken, jag hade hoppats på en friande dom. Det här är ett mål som handlar om att pröva oaktsamhet, något man kan tycka olika om. Det är de svåraste frågorna att hantera. Det första man tänker är ju att så här borde det inte få gå till.

Han tillägger.

– Min klient gick själv in till vargarna, vilket talar mycket starkt för att han inte förutsåg att det fanns en sådan risk. Är man inte rädd om någon annan så är man i alla fall rädd om sig själv.

Lång rättsprocess

Även försvaret har påverkats av att processen kring rättegången har varit lång.

– Ett större, återkommande problem har varit att vittnen inte kommer ihåg saker. Det har påverkat underlaget som tingsrätten haft, så är det alltid.

Kan komma att överklaga

Enligt Johan Eriksson överväger den förre zoologiska chefen att överklaga domen.

– Det får en rad konsekvenser att överklaga en dom, typ att det förlänger processen med ett år till. Det tycker jag att man ska ta i beaktande. 

Man ska inte överklaga av besvikelse, utan man ska låta det ta sin tid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vargattack i Kolmården

Mer i ämnet