Anna Hjorth, kammaråklagare. Foto: Tobias Holmqvist/SVT

Åklagaren: ”I huvudsak i linje med vad vi yrkade”

Uppdaterad
Publicerad

Åklagarna i gängmordsrättegången hade yrkat på livstids fängelse för samtliga sex åtalade.

Fyra döms av Norrköpings tingsrätt till livstids fängelse och två till 16 års fängelse för skjutningen utanför en snabbmatsrestaurang den 9 april 2020, det så kallade Ingelstamordet.

Samtliga frias från dubbelmordet utanför nattklubben Hugo den 5 december 2019.

Åklagarna Anna Hjorth och Karin Sandén skriver i ett uttalande:

”Vi behöver utvärdera domskälen närmare för att kunna skapa en bild över hur rätten resonerat. Efter vår genomgång kommer vi ta ställning till om det finns skäl att överklaga den del som är ogillad eller några andra delar av domen”.

Vad det gäller påföljderna som utdömts så verkar åklagarna mer till freds med domstolens bedömning och skriver:

”Vi kan konstatera att rätten delar vår bedömning och dömer alla tilltalade som gärningsmän för händelsen den 9 april 2020 då en person mördades. Påföljderna ligger i huvudsak i linje med vad vi yrkade på för de här hänsynslösa brotten som begåtts i organiserad form”.

Åklagarna är också nöjda med hur domstolen bedömt och värderat Encrochat-bevisningen:

”Det är positivt att tingsrätten gör samma bedömning som vi har gjort om Encrochatmaterialet. De många och omfattande chattarna visar tydligt detaljer om hur gärningspersonerna planerade att genomföra brotten. Chattarna visar också en hänsynslöshet i hur diskussioner förts om målsäganden”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gängmorden i Norrköping

Mer i ämnet