Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varning för otäcka bilder. Den 5 december sköts två män ihjäl utanför en öppen nattklubb i Norrköping. Mordet fastnade på film. Efter bara 10 sekunder och 24 skott är det hela över. Foto: Ur polisens förundersökning.

Unika bilder: Mördarnas hänsynslöshet – nattklubbsgäster i skottlinjen

Uppdaterad
Publicerad

Idag börjar den långa rättegångsprocessen mot de sex män som misstänkts för delaktighet i de uppmärksammade gängmorden i Norrköping. SVT Nyheter Öst kan nu visa unika bilder ur polisens förundersökning om dubbelmordet utanför en öppen nattklubb den 5 december 2019. Hela mordförloppet fastnade på nattklubbens övervakningskameror och visar mördarnas hänsynslöshet.

Övervakningsfilmen visar hur en bil stannar intill två män, som är medlemmar i den kriminella grupperingen No Surrender MC, utanför nattklubben i centrala Norrköping den 5 december. På nattklubben pågick festen för fullt.

Runt klockan 01.15 öppnar de två männen som färdats i bilen eld mot gängmedlemmarna. Bara cirka tio sekunder senare är det över. Då har cirka 24 skott från en AK47:a och en pistol avlossats mot de båda männen. En man dör direkt, och den andra avlider lite senare av sina skador. Hela händelseförloppet fastnade på nattklubbens övervakningskameror.

Kamerorna från klubben visar dessutom gärningsmännens hänsynslöshet. På film syns hur intet ont anande kroggäster står bara centimeter från fönsterrutorna i entrén som träffas av vapnens kulor och hur gästerna sedan flyr i panik längre in i nattklubbslokalen.

De röda cirklarna visar skottskador på nattklubbens fasad. Foto: Polisens förundersökning

I polisens förundersökning kan man se 20 skottskador på och i nattklubben. Inga kroggäster kom till fysisk skada i attacken, men de berättar i förhör om den oerhörda rädsla de kände när attacken ägde rum. Fyra av de totalt sex misstänkta männen åtalas även för framkallande av fara för annan efter skotten mot klubben. Totalt tolv nattklubbsgäster och medarbetare står som målsägande i den brottsrubriceringen.

Kameraövervakningen visar hur utsatta kroggästerna var när mördarna öppnade eld i riktning mot nattklubben. Av hänsyn tagen till gästernas integritet har de maskerats. Foto: ur polisens förundersökning.

Skjutningen vid nattklubben är bara en av händelserna i samma konflikt. Även sprängningen på Ådalagatan sommaren 2019 och sprängningen i ett bostadshus i Hageby i januari 2020 kopplas till konflikten. Lars-Inge Olsson var utredningsledare under utredningen.

– Det som förvånar är deras hänsynslöshet och råhet. Att man pratar så öppet om att man ska mörda folk. Man bryr sig inte om andras människoliv och det är en råhet jag inte är van vid att se, sa Lars-Inge Olsson till SVT Nyheter Öst i en tidigare artikel.

De åtalade männen nekar alla till brott.

Ur trädstammen kunde polisens tekniker gräva ut en relativt odeformerad kula som avlossades från den automatkarbin som mördarna använde vid skjutningen. Foto: Tobias Holmqvist/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gängmorden i Norrköping

Mer i ämnet