Foto: Niklas Luks

Åklagaren vill se livstids fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren menar att 22-åringen bör dömas till livstids fängelse för mordet på en 43-årig man i Boxholm.

När rättegången i dag avslutades yrkade kammaråklagare Marianne Staaf på att 22-åringen ska dömas till lagens strängaste straff, bland annat på grund av att han visat stor hänsynslöshet, använt övervåld och sedan skändat brottsoffrets kropp.

Det skriver corren.se.

Advokat Hans Orrenius säger till Östnytt att åklagarens yrkande är ”något förvånande”. Han menar att tingsrätten till stor del måste ta hänsyn till den åtalades låga ålder, samt att dådet inte var planerat.

– Jag kan tänka mig att 12-14 år skulle vara mer lämpligt, säger Hans Orrenius.

Kommer överklaga

22-åringen nekar till att ha begått mordet och domen, som avkunnas på fredag, kommer att överklagas.

– Framför allt vet man inte hur det har gått till, menar Orrenius.

Det var i början av maj som den 43-årige mannen mördades genom ett stort antal knivhugg. Därefter separerades den dödes huvud från kroppen.

Linköpings tingsrätt slog i augusti fast att 22-åringen var skyldig till dådet, men beslutade att mannen skulle genomgå en rättspykiatrisk undersökning. Denna visade att mannen inte lider av någon allvarlig psykisk störning och att han därmed kan dömas till fängelse.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.